Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 22.02.2018. 13:30

Uzgoj konja je skup, a državni poticaji su simbolični?

Sedmu godinu zaredom, u organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica, održano je Pokladno jahanje kroz sela župe Bučje.

  • 3.672
  • 98
  • 0

Sedmu godinu zaredom, u organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica, održano je Pokladno jahanje kroz sela župe Bučje, na kojem se ove godine okupilo 15-ak jahača i nekoliko zaprega iz Požeško-slavonske županije. Riječ je o običaju iz vremena Vojne krajine kad su graničari na Savi branili svoj kraj od Turaka.

I ove godine domaćin je bio Franjo Kovačević, čije je dvorište bilo početna točka za jahačice i jahače.    

"Već sedam godina kod mene se skupljamo i odavde kreće povorka. Zbog gušta i ljubavi prema toj životinji uvijek sam rado domaćin pokladnog jahanja. Trenutačno ovdje nemam konja, ali imam u Zagrebu. Konj je nekada bio sve. Služio je kao traktor za oranje te prijevozno sredstvo. Sve je bio konj", rekao je Franjo Kovačević. 

Ove godine nešto manje jahača

Prema riječima novog predsjednika Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislava Hipa, ove godine na Pokladnom jahanju župe Bučje nešto je manje jahača, zbog sve učestalijih manifestacija istog sadržaja.    

"Osim našeg, ove godine je u blizini još devet pokladnih jahanja. Stoga će ove godine biti oko 20-ak jahača, bit će nas manje nego drugih godina. Naša udruga broji od 30 do 35 članova, a ukupno imamo 70-ak konja raznih pasmina", rekao je Tomislav Hip. 

Sve veći interes mladih ljudi

Najveći ponos sudionika manifestacije su konji čiji se uzgoj najčešće prenosi generacijama. "Uzgojem konja se bavim od kad znam za sebe. To se prenosi generacijama. Djed je imao konje, otac i ja sam nastavio. Nadam se da će i moj sin preuzeti. To je jedna prekrasna tradicija", rekao je Sebastijan Bello iz Pleternice. 

"Ja sam, sa svojim konjima, sudionik manifestacije od njezinog početka. Imao sam šest godina kada je otac prodao konje. Prisjetim se uvijek pjesme "Kad je otac konja prodao, svi su plakali". Tako je i bilo, svi smo izašli van, sestra, otac, djed i baka i ja, plakali smo i bili jako tužni", rekao je Stjepan Matijević iz Brodskog Drenovca. 

Za uzgoj konja, sve veći interes pokazuju i mladi ljudi.

"Sudjelujem na većini manifestacija koje se zbivaju u Požeštini. To je jedna jako lijepa tradicija i sjećanje na vrijeme kada je konj radio sve poljoprivredne poslove. Imam jednog lipicanca, a ljubav prema konjima nisam naslijedila od obitelji, jednostavno sam željela imati konja", rekla je 18-godišnja Sara Pus iz Tekića. 

Mali poticaji za uzgoj konja

Stanje u hrvatskom konjogojstvu nije idealno, ponajprije zbog toga što je riječ o skupom uzgoju, a državni poticaji su, prema riječima uzgajivača, simbolični. 

"Stanje u hrvatskom konjogojstvu je teško i danas konje imaju samo zaljubljenici. Poticaji su simbolični, nekih 150 do 200  eura po grlu. Ždrjebad se ne potiče, pogotovo muška. Ženska ždrjebad nakon godinu dana ulazi u poticaje, ali  samo ždrjebad hrvatskih autohtonih pasmina", rekao je Tomislav Hip. 

"Što se tiče poticaja, da su veći ne bi škodilo i bilo bi dobro da nam daju poticaj na ždrjebad. To bi bila jedna lijepa odskočna daska za mlade ljude koji se žele baviti time", rekao je Sebastijan Bello.

"Držimo konje prvenstveno iz ljubavi. Poticaji su stvarno mizerni i nikakvi. To je jedan dio tradicije i mislim da bi država trebala malo više potaknuti konjogojstvo i poduprijeti mlade da se s tim bave", rekla je Katarina Augustinović iz Alilovaca.

Nakon okupljanja i kraćeg druženja, povorka je iz dvorišta obitelji Kovačević ponosno krenula kroz Brodski Drenovac prema Bučju i Zagrađu. Ulicama je odjekivao topot kopita ovih plemenitih životinja koje će još dugo vremena uljepšavati Slavoniju.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Konji Pokladno jahanje Konji Uzgoj Poticaji


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]