Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 13.02.2014. 16:30

Ugrožena tradicija pokladnog jahanja?

Upitan opstanak običaja - ostaju li slavonska sela bez tradicijskog pokladnog jahanja?

Foto: Konjički klub Tvrđavica
  • 491
  • 48
  • 0

U razdoblju prije korizme u sve više slavonskih i baranjskih sela održavaju se prigodna pokladna jahanja. Želja za održavanjem lijepih običaja ima i svoju drugu stranu medalje pa je ekipa Osječke televizije istražila ima li uvođenja nekih novih, ali i najavljenih strožih primjena postojećih odredbi o sigurnosti prometa te dovode li doista u pitanje širenje, odnosno, održavanje ovih izvornih tradicijskih vrednota.

Pokladno jahanje u Čepinu

Većina slavonskih sela ima konjogojske udruge i društva koja, uz uzgoj konja, održavaju tradicionalne običaje poput pokladnog jahanja. Saznajemo kako su svi koji su tražili dozvolu za rute kojima su se planirali kretati konjima i konjskim zapregama - dobili odbijenicu policije. Naime, povorke se ne smiju kretati županijskim cestama, nego samo lokalnim, odnosno sve takve aktivnosti moraju biti najavljene tridesetak dana unaprijed, što neki nisu znali pa su promašili rokove iz propisa. Takvih problema prijašnjih godina nije bilo, a sada je upitan opstanak tradicije. Prije su čak, kako navode za Glas Slavonije, imali i policijsku pratnju koja je osiguravala sudionike pokladnih jahanja.

Konjički klub Tvrđavica

Ove su godine mnoga domaćinstva htjela ugostiti konjanike u svojim dvorištima, ali su bila uskraćena za tu prigodu jer konji nisu smjeli proći cestom ispred njihovih kuća. Razmišljaju i o potpisivanju peticije sa zahtjevom da im se odobri prolazak cestama. Smatraju da se ograničavanjem broja ulica za prolazak konjanika izravno ograničava razvoj turizma jer ovakve su manifestacije doprinos poboljšanju turističke ponude u seoskim sredinama. Ove će se godine pokladno jahanje u Županji održati u nedjelju, 23. veljače, kada će 80 jahača najaviti početak 47. Šokačkog sijela.

Pokladno jahanje kao tradicija

Konačna ruta kojom će proći i točne postaje još se utvrđuju, tako da će tek sljedećih dana podaci o jahanju biti dostavljeni Policijskoj postaji Županja. KUD "Josip Šošić" iz Tenje također organizira ovaj događaj, a kao i svake godine, povorka će obilježiti nekadašnji graničarski običaj. Josip Mihaljević, predsjednik KUD-a ističe kako je sigurnost ove manifestacije neupitna. Zbog odbijenica najvjerojatnije će neki od jahača pokušati ponovno pronaći zajednički jezik s nadležnima kako narodna tradicija ne bi zamrla.

Foto: Konjički klub Tvrđavica


Tagovi

Tradicija KUD "Josip Šošić" Šokačko sijelo Peticija Turizam Konjički klub Tvrđavica Josip Mihaljević


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com