Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 16.11.2022. 07:30

U zaštiti od zečeva pomaže i užegla svinjska mast? Kako zaštititi usjeve?

Najviše su ugrožene mlade voćne sadnice i povrće koje ostaje u vrtu tijekom zime, a šteta može izazvati njihovo propadanje

Foto: Depositphotos/PMM.images
  • 2.398
  • 145
  • 0

Tijekom zime zečevi su u potrazi za hranom i mogu postati noćna mora poljoprivrednicima, posebno voćarima i povrtlarima. Najviše su ugrožene mlade voćne sadnice i povrće koje ostaje u vrtu, a šteta može izazvati njihovo propadanje. Na njihovom meniju su: jednogodišnje biljke, djetelina, grašak, zelena salata. 

Ovi štetnici imaju veliki reproduktivni potencijak, a najaktivniji u potrazi za hranom su u rano jutro i sumrak. Njihovu prisutnost možemo prepoznati po izgriženim biljkama, fekalnim lopticama i dlaki.

Ograđivanje i urednost

Mehaničke barijere osiguravaju zaštitu kada se dobro postave. Ograđivanje prostora može imati učinak kada ograda ima visinu 1,20 m i ukopani dio od najmanje 30 cm. U krajevima gdje pada puno snijega visina ograde može biti 2 m. Druga opcija je da se ograde pojedinačna stabla. U tu svrhu se koriste razne mrežice, plastične cijevi, plastične boce, vreće.

Održavanje prostora i uklanjanje mjesta pogodnih za skrivanje je važna preventivna mjera. Redovno uklanjanje korova, rezidba grmlja, žive ograde ostavlja otvoren prostor koji grabežljivci lako promatraju. Psi i mačke su prirodni neprijatelji, a osim njih istu ulogu imaju ptice grabljivice. Mnoge biljke svojim mirisom ili iglicama i trnjem djeluju repelentno. Božur, forzicija, višegodišnja kadulja, neven, češnjak, zumbul, narcis, origano, bosiljak su samo neke od njih. Međutim, kada su zečevi gladni, oni će pojesti sve što im se nađe na putu.

Ne vole jake mirise

Jaki mirisi im ne odgovaraju i izbjegavaju takva područja. Najjednostavnije je užeglom svinjskom mašću premazati deblo. Češnjak čili paprika, sapuni jakog mirisa samo su neke tvari koje tjeraju štetočine. Kada su u praškastom obliku jednostavno ih aplicirate na biljke. Mana je što ih kiša ispere.

Ima načina zaštite od ove napasti (Foto: Depositphotos/linux1987)

Biljke možemo tretirati otopinom koju sami napravimo od tri ljute paprike, dvije nešto veće glavice crvenog luka i dvije glavice češnjaka srednje veličine. Sve se usitni, prelije s malo vode, poklopi i ostavi do sljedećeg jutra. Otopinu procijedite, dodajte 5 l vode i sredstvo je spremno za primjenu pomoću prskalice. Još jedan način je da komade bijelog i crvenog luka, čili paprika, pelina stavimo u perforirane vrećice koje objesimo po voćnjaku ili povrtnjaku. Neće im odgovarati miris sumpora.

Amonijak je još jedno sredstvo koje djeluje putem mirisa. Urin predatora djeluje kao repelent, a sredstva bogata amonijakom su odlična kao zamjena. Repelentia otopina se može praviti i od drugih tvari koje razvijaju jak miris. Lavanda, ocat, menta i voda se pomiješaju i ostave preko noći u zatvorenoj posudi. Sljedećeg dana se procijedi i primjenjuje.

Predmeti koji zveckaju ili šušte ometaju zečeve koji su oprezne i plašljive životinje. Problem je što se brzo navikavaju na ove zvukove, kao i na sredstva koja imaju odsjaj i pomiču se. Pomoći će i LED lampe koje imaju solarno napajanje.

Granule, premazi i tekućine su efikasni i kupuju se u poljoprivrednim ljekarnama. Ova sredstva su otporna na kišu. Potrebno je birati ona koja se razgrađuju i nisu štetna za prirodu.


Tagovi

Zečevi Zec u usjevu Zec u kupusu Grize stabla Šteta Jaki mirisi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]