Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.09.2017. 07:30

Turšija - zimnica koja zadovoljava svačiji ukus

Svatko ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Ako ste neodlučni onda je najbolje rješenje izmiješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.

Foto: Bigstockphoto/guruxox
  • 11.415
  • 145
  • 0

Ljeto još uvijek ne posustaje, dnevne temperature do 30 °C ne ostavljaju utisak da ulazimo u mjesec rujan. Ali svakako dobro dođe još par pravih ljetnih dana. Intenzivirani radovi u polju sada su u znaku berbe, na red su došli plodovi. Dio bogatog agro repertoara od crvenih paprika roga, kupusa, cvjetače, bundeva, krumpira, patliđana pa raznovrsnog voća što se ne konzumira u svježem stanju, ostavlja se za zimnicu.

Svatko ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Spoj kućanske ljubavi i tradicije prostora uvijek ponudi raznovrsne tegle s ukiseljenim povrćem, ili raznovrsnim slatkim voćnim zimnicama. Sasvim sigurno već aktualno pitanje je što pripremiti za zimnicu, a ako ste neodlučni onda je najbolje rješenje izmiješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.

Ne postoji "pravi recept"

Naziv turšija potiče iz perzijskog jezika i označava mješavinu ukiseljenog raznovrsnog povrća. Koje povrće izabrati, sjeckano ili u komadima, omjer soli, šećera, začina, vode i octa je proizvoljno i većinom svatko tko pravi turšiju ima već provjerenu kombinaciju povrća. Međutim, ipak se mora pridržavati određenih pravila i preporuka.

Preporuka je da se za spremanje turšije ne koristi crveno zrelo svježe povrće poput rajčice ili crvene paprike zbog pojačane fermentacije u kombinaciji s octom i šećerom postaje trulo sa specifičnim mirisom. Od začina, provjereno najbolje je koristiti biber u zrnu, lovorov list ili kopar. Kod pripreme povrća, odabira i pranja vrlo bitno je odstraniti svo ono povrće koje ima oštećenja i mrlje. Ako se koristi povrće sa peteljkama, obavezno se peteljke odstranjuju. Također vrlo bitan je i odabir ambalaže, a za to je najbolje koristiti staklene prozirne tegle koje se prethodno isperu toplom vodom i otopinom vode i octa.

Izbor povrća po želji

Ne postoji ustaljeni recept i točan odabir povrća za pripremu turšije, svatko ima svoj provjereni izbor sezonskog povrća. Ipak postoji određeni krug povrća koje se može koristiti i ono se svodi najčešče na odabir: krastavac, cvjetača, zelena rajčica, paprika babura, (izrezana na polovice), mrkva, kupus i začini, a najčešće biber u zrnu.

Za pripremu turšije u posudi zapremine 5 l, optimalno je koristiti 2,5 - 3 kg isjeckanog povrća, 0,5 l alkoholnog octa, 1,5 l vode, 20 dkg šećera, 10 dkg soli i jedan vinobran.

Prvi korak pripreme je pranje povrća, zatim sjeckanje na komade i slaganje u teglicu, kantu ili bure. Na izmiješano povrće se dodaje sol, šećer i dolijeva ocat i voda. Sve zajedno se izmiješa, zatvori i ostavlja na hladno tamno mjesto 3-4 tjedna.

Turšija je specifična zimnica, jer ostavlja prostor za malo eksperimentiranja s kombinacijama povrća, stoga odaberite svoju kombinaciju svježeg sezonskog povrća i spremni dočekajte zimske dane s punim policama zimnice.


Tagovi

Turšija Priprema zimnice


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]