Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travnjak
  • 04.11.2017. 13:30

Travnjak traži njegu i u jesen

U jesen se preporučuje travnjaku dodavati gnojivo s izraženim sadržajem fosfora i kalija (NPK 7-20-30, NPK 8-16-24), te redovno uklanjanje opalog lišća i plodova kako travnjak ne bi propadao.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 1.620
  • 46
  • 0

Iako je optimalni rok za sjetvu i zasnivanje novog travnjaka ili čak dosijavanje već postojećeg prekoračen, pojedini se usude još zasijati isti. Ljeto je bilo sušno i s ekstremnim temperaturama, travnjaci su na mnogim mjestima stradali iako su zalijevani.

S vlažnim vremenom i nižim temperaturama neki travnjaci su se uspjeli povratiti i regenerirati. Nastale oaze (gole površine) od suše su se dosijavale, a ponegdje su se iznova zasnivali travnjaci.

Sjetva travnjaka

Sa 1 kg sjemena može se zasijati oko 50 m2. Potrebno je besprijekorno pripremiti zemljište, a to podrazumijeva usitnjavanje i ravnanje zemljišta. Sjeme se može sijati iz ruke tad se preporučuje dodati malo pijeska da bi se što ravnomjernije obavila sjetva, za to postoje i razne ručne sijačice.

Nakon sijanja potrebno je sjeme malo zagrnuti grabljama ili poravnati valjkom da se sjeme ne bi zadržalo u zračnim džepovima, nakon toga zalijevati. Važno je da se sjetva obavi na vrijeme da mlade biljke u zimu ulaze u fazi bokorenja. Inače travnjak se može zasnivati i u proljeće, ali je to ipak bolje obaviti u jesen.

Njega travnjaka

Da bi travnjak lijepo izgledao važno ga je redovno kositi da ne preraste. Nekad je potrebno kositi svakih 3 do 8 dana. Redovno ga prihranjivati i zalijevati. Za zalijevanje postoje razne vrste rasprskavajućih prskalica, pri zasnivanju travnjaka može se koristiiti i hidro-gel koji ima osobinu zadržavanja vlage. Zalijevanje je najbolje obavljaiti u kasnim večernjim ili u ranim jutarnjim satima.

Na tržištu su u ponudi razne formulacije namijenjene za prehranu travnjaka koje često mogu poslužiti i za prehranu zelenih ukrasnih grmova tuja, čempresa itd. Ako pojedini imaju želju da travnjak ima što tamniju boju dodaje se gnojivo sa željezom koje se također dodaje kad se primijeti i kloroza. U jesen se preporučuju dodavati gnojiva s izraženim sadržajem fosfora i kalija kao npr. NPK 7-20-30 ili NPK 8-16-24, takođe u jesen je potrebno redovno uklanjanje opalog lišća i plodova s travnjaka kako travnjak ne bi propadao.

Važno je da se sjetva obavi na vrijeme da mlade biljke u zimu ulaze u fazi bokorenja.

Kod većine smjesa sjemenskih trava dominira engleski ljulj, ali ima nekih malih razlika ovisno o vrsti travnjaka (sportski travnjak, travnjak u sjeni, travnjak sunčanih terena, univerzalni, cvjetni travnjak itd.) Univerzalni travnjak ima sijedeći sastav trava: engleski ljulj 45%, vlasulja crvena 55%, travnjak u sjeni čini: engleski ljulj 45%, vlasulja crvena 40%, livadska vasulja5%, šumska vlasulja 3%, vlasulja ovčja 7%, sunčani travnjak (sunny) čini: vlasulja ovčja 20%, engleski ljulj 43%, vlasulja crvena 37%, sportski travnjak sadrži: engleski ljulj 50%, vlasulja crvena 45%, livadska vlasulja 5%.

Zeleni tepih

Često pojedini žele cijelu jednu površinu ili manji dio zatraviti s dihondrom čije sjeme od 100 g služi za oko 10 m2. Dihondra je niska puzajuća višegodišnja biljka koja za kratko vrijeme izraste u zeleni tepih, vizualno je lijepa, otporna je na gaženje i jednostavna za održavanje. Dobro podnosi sjenu i jako sunce. Sije se do listopada, laka je za održavanje jer ne zahtijeva košenje.

Rijetki formiraju i cvjetni travnjak, čije sjeme je rijeđe u ponudi na tržištu. Lagano ga je održavati jer se ne kosi često, a veoma lijepo izgleda.

Održavajte svoje travnjake i uživajte u zelenilu jer poznato je da zelena boja odmara oči.

Foto: Pixabay/Pexels


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo Ankicu Ursić Molnar iz Zlatne grede, dobitnicu nagrade za najbolju #RuralFoto fotografiju u kategoriji #životinje. Mi nismo u kadar ulovili jelene, poput nje, ali tu su njezine ovce, konj Safir i njezina šarplaninka Krca. Usko... Više [+]