Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Namještaj od bačvi
  • 06.05.2021. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Donji Vinjani

Toni Rebić: Djed je bačve sastavljao, ja ih danas rastavljam

Spretne ruke Tonija Rebića stare hrastove bačve pretvaraju u namještaj. Tu su stolovi i stolice, ali i ležaljke, satovi...

Foto: arhiva T. Rebića
  • 2.510
  • 592
  • 0

"Moj pokojni djed je bio bačvar, zatim je jednu generaciju preskočilo i eto mene! Ostala je valjda ta crta. Jedino što ih je on sastavljao, a ja ih rastavljam“, kaže nam Toni Rebić iz Vinjana Donjih kod Imotskog koji uživa u izradi namještaja od starih hrastovih bačvi. Svaki komad koji napravi je ručni rad pa za jednu stolicu potroši 15-ak radnih sati.

"Prvo je rastavim, svaku 'dužicu' posebno brusim bar 3-4 puta jer su bačve stare 50-60 godina, a ima i onih od 120“, opisuje. Pojašnjava da drvo upije hrđu od željeznih obruča pa sve treba savršeno izbrusiti da bi izgledalo kako treba. "Kad izbrusim materijal, kažem da sam već napravio pola posla“, smije se.

Rebić svaki komad radi "iz glave", a ideje samo naviru. "Smišljam dok radim, tako da ponekad sastavim stolicu, ali mi se ne svidi ili shvatim da sam mogao drugačije, brže, bolje, pa bacim i krenem raditi novu“, veli. Tako mu je svaka sve bolja i bolja. Osim toga, izrađuje ih tako da se ne mogu slomiti, a ne "kako se danas pravi namještaj da što prije pukne pa treba brzo kupit novo“.

Toni Rebić za stolom i na stolici koje je sam izradio 

Za prvu stolicu mu je trebalo 20 dana, a dok je nju završio, bacio ih je 20. "Kada sam došao do te jedne koja je ispala baš kako treba, shvatio sam da je to to i da nema dalje. Od tada radim samo takve“, nastavlja. Kasnije je došao na ideju izraditi ležaljke, postolje za stol, zidni sat.. 

Kako je sve počelo?

Nakon povratka s višegodišnjeg rada u inozemstvu, odlučio je okušati se u ugostiteljstvu. Prve stolice i stolove za terasu je posudio. "Bila je tamo jedna bačva i pomislio sam kako bi bilo zgodno od nje napraviti stol. Ali je izbočina smetala za noge pa sam smišljao kako tome doskočiti. Iskrsnula je ideja da bačvu 'izokrenem' i tako je krenulo“, prisjeća se.

Zabio se u radionu 10 mjeseci i napravio stotinjak stolica i stolova. "Nisam bio pri novcima i prisililo me na rad. Usput sam odlučio biti kreativan. Da sam imao novaca, možda mi ne bi nikad palo na pamet tako nešto raditi“, iskren  je Rebić.

Impresivan rad Tonija Rebića 

Bačve je nabavio od imotske vinarije, nešto je došlo i iz Slavonije. Danas mu ljudi pred kućom istovare one koje više ne koriste, ponekad niti ne zna od koga su.

"Uglavnom svi kupe one od inoksa, ali im je žao baciti drvene pa me zovu da dođem po njih ili mi sami ostave pred vratima“, kaže i otkriva nam da u ovom trenutku u radioni ima najmanje 150 rastavljenih bačava.


Fotoprilog


Tagovi

Toni Rebić Bačve Namještaj Agro hobi


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]