• Kava
  • 13.04.2020. 07:30

Talog kave hrani biljke, ali i štiti od štetnika

Iskoristite talog kave ako želite potaknuti rast cvijeća i bobičastog voća ili pak izbjeći pojavu puževa. Možete ga koristiti i kao gnojivo jer se zahvaljujući njemu povećava razina dušika u tlu.

Foto: JumpStory
  • 9.954
  • 783
  • 0

Nisu samo ljudi ti koji vole ovaj aromatičan napitak. Korištenje kave, pogotovo njenog taloga ili kako se kod nas još naziva, soca, na razne načine pozitivno djeluje na pojedine biljke, a može se koristiti i kao prihrana jer sadrži kalij, dušik, magnezij i fosfor.

Mnogi vrtlari talog kave smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka bez upotrebe kemikalija i pesticida. Stoga drugi puta, nakon ispijanja kave umjesto da ga bacite, skupljajte i iskoristite u svome vrtu.

Potiče rast mrkve i rotkvice

Talog se može koristiti kao malč, a kako piše balconygarden, spriječava pojavu štetnika i korova te prozračuje tlo. Najbolje djeluje u kombinaciji s grubim malčem. Ako se koristi samostalno, u debljem sloju može dovesti do zbijanja na tlu i zadržavanja vlage na površini.

Kava može potaknuti i rast mrkve te rotkvice. Miješanjem njihovih sjemenki i taloga olakšava se sjetva, istovremeno im daje prvu prihranu, a miris odbija šetnike koji ih napadaju tijekom rasta.

Mijenja boju hortenzija

Kava ima visok udio dušika pa može utjecati i na pH tla te tako potaknuti cvatnju ruža. Talog se može miješati s kompostom i zatim posipati oko ruža ili se može osušiti pa samostalno sipati. Ipak treba biti oprezan s količinom jer previše kave može sniziti pH tla i povećati njegovu kiselost.

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Tamnosmeđa nijansa kave cvijetu hortenzije može dati jarko plavu boju. To je zbog toga što ima sposobnost snižavanja pH tla, a hortenzija mijenja boju svojih cvjetova u kiselom tlu. Također i rezano cvijeće u vazama traje duže ukoliko se u vodu stavi talog. 

Možete ga stavljati direktno na ili u zemljište, ali treba biti oprezan zbog kiselosti, pogotovo kod onih biljaka koje ne vole takva tla. Radi toga se preporuča miješanje taloga i pepela koji je alkalan i neutralizira kiselost.

Privlači gliste, a djeluje protiv puževa, mrava i bolesti

Već ste upoznati s činjenicom da su gliste korisne jer razrahljuju tlo hraneći se organskim tvarima, ali i štetnicima poput uši, a talog će ih privući u vrt. Također kavu možete miješati i s glistenjakom pri sadnji i prihranjivanju. 

Kako se riješiti puževa u vrtu?

Ukoliko puževi i mravi napadaju vaše biljke također ih možete zaštiti talogom ili mljevenom kavom. Posipajte ju oko biljaka kako biste spriječili štetnike da priđu biljkama. Ovo sredstvo može pomoći i kao zaštita od napasnih kućnih ljubimaca. 

Kava je dobra i kod suzbijanja gljivičnih oboljenja poput Fusariuma, Pythiuma i Sclerotinije

Bobičastom voću poboljšajte kiselost tla 

Talog se može stavljati u kompostište gdje se razgrađuje s ostalim biootpadom do zrelog komposta. Osim soca, nemojte zaboravite dodati i materijale koji sadrže ugljik, poput suhog lišća, ostataka drveta, sijeno ili piljevinu.

Kako i što kompostirati?

Kulturama koje vole rasti na kiselim i blago kiselim tlima također možete dodati kavu. Takve biljke su bobičasto voće poput borovnice, ribizla, brusnica i maline, ali i kupine, jagode i sl. Osim ruža i hortenzija, vole ga rododendroni, ciklame, gladiole i ljiljani.

Važno je koristiti talog od prave crne kave koja je zaslađena prirodnim zaslađivačem. Ukoliko ste koristili umjetne zaslađivače i mlijeko, on se ne preporuča koristiti za biljke. 


Tagovi

Kava u vrtu Korištenje kave u vrtu Talog od kave Soc KKiselost tla Kava gnojivo Kava za biljke


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

BESPLATNA DOSTAVA dobro jutro, 9.rujna putujemo prema Dalmaciji znači, Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvice, Korenica, Udbina, Gračac, Obrovac, Karin, Benkovac, Pirovac pa Šibenik, vozimo i humusa pa eto prilike za besplatnu dostavu za vaše vr... Više [+]