Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kava
  • 13.04.2020. 07:30

Talog kave hrani biljke, ali i štiti od štetnika

Iskoristite talog kave ako želite potaknuti rast cvijeća i bobičastog voća ili pak izbjeći pojavu puževa. Možete ga koristiti i kao gnojivo jer se zahvaljujući njemu povećava razina dušika u tlu.

Foto: JumpStory
  • 27.030
  • 783
  • 0

Nisu samo ljudi ti koji vole ovaj aromatičan napitak. Korištenje kave, pogotovo njenog taloga ili kako se kod nas još naziva, soca, na razne načine pozitivno djeluje na pojedine biljke, a može se koristiti i kao prihrana jer sadrži kalij, dušik, magnezij i fosfor.

Mnogi vrtlari talog kave smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka bez upotrebe kemikalija i pesticida. Stoga drugi puta, nakon ispijanja kave umjesto da ga bacite, skupljajte i iskoristite u svome vrtu.

Potiče rast mrkve i rotkvice

Talog se može koristiti kao malč, a kako piše balconygarden, spriječava pojavu štetnika i korova te prozračuje tlo. Najbolje djeluje u kombinaciji s grubim malčem. Ako se koristi samostalno, u debljem sloju može dovesti do zbijanja na tlu i zadržavanja vlage na površini.

Kava može potaknuti i rast mrkve te rotkvice. Miješanjem njihovih sjemenki i taloga olakšava se sjetva, istovremeno im daje prvu prihranu, a miris odbija šetnike koji ih napadaju tijekom rasta.

Mijenja boju hortenzija

Kava ima visok udio dušika pa može utjecati i na pH tla te tako potaknuti cvatnju ruža. Talog se može miješati s kompostom i zatim posipati oko ruža ili se može osušiti pa samostalno sipati. Ipak treba biti oprezan s količinom jer previše kave može sniziti pH tla i povećati njegovu kiselost.

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Tamnosmeđa nijansa kave cvijetu hortenzije može dati jarko plavu boju. To je zbog toga što ima sposobnost snižavanja pH tla, a hortenzija mijenja boju svojih cvjetova u kiselom tlu. Također i rezano cvijeće u vazama traje duže ukoliko se u vodu stavi talog. 

Možete ga stavljati direktno na ili u zemljište, ali treba biti oprezan zbog kiselosti, pogotovo kod onih biljaka koje ne vole takva tla. Radi toga se preporuča miješanje taloga i pepela koji je alkalan i neutralizira kiselost.

Privlači gliste, a djeluje protiv puževa, mrava i bolesti

Već ste upoznati s činjenicom da su gliste korisne jer razrahljuju tlo hraneći se organskim tvarima, ali i štetnicima poput uši, a talog će ih privući u vrt. Također kavu možete miješati i s glistenjakom pri sadnji i prihranjivanju. 

Kako se riješiti puževa u vrtu?

Ukoliko puževi i mravi napadaju vaše biljke također ih možete zaštiti talogom ili mljevenom kavom. Posipajte ju oko biljaka kako biste spriječili štetnike da priđu biljkama. Ovo sredstvo može pomoći i kao zaštita od napasnih kućnih ljubimaca. 

Kava je dobra i kod suzbijanja gljivičnih oboljenja poput Fusariuma, Pythiuma i Sclerotinije

Bobičastom voću poboljšajte kiselost tla 

Talog se može stavljati u kompostište gdje se razgrađuje s ostalim biootpadom do zrelog komposta. Osim soca, nemojte zaboravite dodati i materijale koji sadrže ugljik, poput suhog lišća, ostataka drveta, sijeno ili piljevinu.

Kako i što kompostirati?

Kulturama koje vole rasti na kiselim i blago kiselim tlima također možete dodati kavu. Takve biljke su bobičasto voće poput borovnice, ribizla, brusnica i maline, ali i kupine, jagode i sl. Osim ruža i hortenzija, vole ga rododendroni, ciklame, gladiole i ljiljani.

Važno je koristiti talog od prave crne kave koja je zaslađena prirodnim zaslađivačem. Ukoliko ste koristili umjetne zaslađivače i mlijeko, on se ne preporuča koristiti za biljke. 


Tagovi

Kava u vrtu Korištenje kave u vrtu Talog od kave Soc KKiselost tla Kava gnojivo Kava za biljke


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.