Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 25.11.2008.

Suzbijanje miševa i voluharica

  • 11.039
  • 400
  • 0

Suzbijanje mora biti stalna mjera te ih treba suzbijati dok ih ima najmanje, dok se zadržavaju na ograničenim površinama. To je potrebno da se previše ne namnože jer je onda i trošak suzbijanja puno veći. Mamci za trovanje glodavaca se zovu rodenticidi. Oni su većinom na bazi klorfacinona, brodifakuma, bromadiolona, difetialona, flokumafena i kumarina (komercijalni nazivi proizvoda: FACIRON, RATOX, CHROMORAT, KLERAT, BRODILON, RATIMOR, RODEXION, STORM, RACUMIN).

Primjenjuju se u raznim oblicima. Radi njihove štetnosti po drugu divljač i domaće životinje potrebno ih je stavljati u rupe (aktivne rupe) ili na skrovita mjesta gdje druge životinje ne mogu doći do njih (pod kašetu i sl).

Mamci se mogu stavljati u rupe, jedna žlica po rupi koja se zatim obavezno zatvori. Rupa mora biti aktivna - rupa zaglađenih rubova. Mogu se također stavljati na hrpice od 10-25 grama razmaknute jedne od drugih 9 m i pokrivene. Ovo isto vrijedi za skladišta i podrume. Također se mogu koristiti i mamci u obliku parafinskih blokova i peleta. Naravno, moraju biti obavezno pokriveni s nečim da ne bi stradale druge životinje.

Bromadiolon, brodifakum i difetialon pripadaju u skupinu antikoagulanata koji djeluju već nakon jednokratnog uzimanja. Djeluju brže, ali su znatno opasniji za ljude i domaće životinje.

Klorfacinon i derivati kumarina su kumulativni otrovi koji djeluju postepeno na glodavce (višekratno uzimanje). Glodavci umiru uslijed unutarnjeg krvarenja nakon 5-7 dana od unosa u organizam. Antidot su velike količine vitamina K1.


Tagovi

Štetočine Štete Glodavci