• Samoodrživi dom
  • 11.11.2017. 13:30

Štede na grijanju, kuću stavili pod staklenik

Švedska obitelj je oko kuće i dijela vrta izgradila staklenik. Skupljaju kišnicu, koriste solarne kolektore, a u vrtu imaju i smokvu.

Foto: YouTube/Kirsten Dirksen
  • 985
  • 79
  • 0

Kada si dijete, prva asocijacija na zimu je - snijeg, kada odrasteš - račun za grijanje. Ne znamo kako bi uštedjeli na drvima, plinu, struji, a i dovoljno se zagrijali.

Obitelj u okolici Stockholma, u Švedskoj smislila je neobičan i vrlo inovativan način uštede na grijanju. Oni su svoju kuću stavili pod staklenik čija su stakla debljine 4 milimetra, piše treehugger.

Ipak, nisu oni pioniri u ovom podhvatu. Sličan koncept predložio je švedski arhitekt Beng Warne još 70-ih godina prošlog stoljeća te svoj projekt, samoodrživi dom, nazvao Naturhus. Dakle, u svom je domu skupljao kišnicu koju je koristio za kupanje i pranje posuđa i rublja. Unutar staklenika biljke su pročišćavale zrak, a sunčevi kolektori pohranjivali energiju u kontejnerima ispod kuće.

Tako su vlasnici ovoga doma, Marie Granmar i Charles Sacilotto prije nekoliko godina kupili ljetnu kuću te oko nje izgradili staklenik što ih je koštalo 567.387 kuna.

I ova je obitelj slijedila Warneove principe. Unutar staklenika ugradili su centrifugalni sistem pročišćavanja otpadnih voda čime navodnjavaju vrt. Moramo li reći da je i dio vrta pod staklenikom te u njemu raste puno mediteranskog bilja, čak i smokve, a time su i produžili vrtnu sezonu. I oni sakupljaju kišnice i imaju solarne kolektore, a usred zime sjede na terasi i uživaju u pogledu.

Foto: YouTube/Kirsten Dirksen


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi