Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski otočni proizvod
  • 07.07.2018. 07:30

Stare konope iz didove konobe pretvorila u unikatne suvenire, osvojili su i oznaku Hrvatski otočni proizvod

Umjesto proizvoda od artičoka, koje sa suprugom Božom uzgaja u uvali Soline na otoku Ižu, Maja Sučić je došla na ideju da za oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) prijavi svoje unikatne suvenire ispletene od konopa.

Foto: Božo Sučić
  • 2.254
  • 227
  • 0

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o dodjeli prava uporabe oznake "Hrvatski otočni proizvod“ za 2018. godinu. Ove godine, oznaku za  tradicijske i inovativne proizvode dobilo je 57 otočnih proizvođača za 89 proizvoda i proizvodnih linija.  Među dobitnicima je i OPG  Maja Sučić iz Iža, ali ne za proizvode od artičoka po kojima je ovo otočko gospodarstvo postalo poznato nego za suvenire od konopa.

Posao u uvali Soline

"Planirali smo prijaviti preradu i proizvode od artičkoka. Nismo odustali nego odgodili”, kaže Maja, a odgodili su jer je jedan dio nasada artičoka u uvali Soline nastradao od mraza u veljači ove godine. Podsjetimo,  Maja je diplomirana inženjerka agronomije, ali nakon vježbeničkog staža i položenog državnog ispita u najribarskijoj županiji, kako nazivaju Zadarsku županiju, za nju nije bilo posla.

Umjesto da čeka i piše zamolbe, Maja je odlučila vlastitu egzistenciju uzeti u svoje ruke. Okrenula se djedovini i sa suprugom Božom, a tu je i kćerkica Lucija, u uvali Soline raskrčila 8.000 metara četvornih zapuštanog terena da bi tamo, u prvom redu do mora, umjesto apartmana, što većina radi, prije tri godine podigla nasade artičoka.

Maja Sučić: Želimo dokazati da se može živjeti i od artičoka, a ne samo od apartmana u prvom redu do mora

Nažalost, ove zime i more je smrzlo u Solinama pa se, unatoč zaštiti, ranija sorta artičoka smrznula. Biljke su se ipak oporavile. Urod nije bio na očekivanoj razini, ali berbu i prodaja Maja ipak ocjenjuje zadovoljavajućom. Plodovi su ekološki uzgojeni, tržište ih traži. Osim na Ižu, prodavali su ih u Zadru, narudžbe su stizale i s kontinenta, primjerice iz Samobora. Čak smo imali rezervaciju i iz Amerike, a što je najvažnije već smo dogovorili nove suradnje za berbu iduće godine”, kaže Maja.

Planovi s artičokama

U međuvremenu, njezin OPG aplicirao je i dobio dio od ukupno odobrenih 15.000 eura iz fonda ruralnog razvoja, Mjera 6. podmjera 6.3. Ruralnog razvoja za mala obiteljska gospodarstva.

Nabavit ćemo dvije cisterne s nadstrešnicama za skupljanje kišnice da bi uspostavili sustav navodnjavanja kap na kap  što će nam uvelike pomoći u proizvodnji. Zemlja crvenica je duboka, plodna i rahla, što odgovara artičokama. Teren ima lagani pad prema moru pa će i navodnjavanje ići navodnjavanje ići slobodnim padom”, pojašnjava Maja.

U planu je već ove godine bila prerada artičoka, napraviti nekoliko finalnih proizvoda  (namazi, artičoka u maslinovom ulju…) koji bi bili zanimljivi tržištu. Moguće su i razne druge kombinacije s maslinovim uljem pogotovo jer imaju svojih 60 stabala maslina koje su obnovili.  Uz povećanje nasada artičoka paniraju i sadnju agruma, bajama te začinskog i ljekovitog bilja (ružmarin, kadulja, majčina dušica, lavanda). “Tako bi kultivirali cijelu parcelu”, kaže Maja. Ali, dok to ne ostvare, Maja neće stajati skrštenih ruku. Uz posao s artičokama ona pomaže i roditeljima u obiteljskom restoranu Lanterna na Ižu.  “Tribala bi biti hobotnica sa 100 krakova da sve uspijem”, kaže Maja uz karakterističan osmijeh.

Plesti  konope naučila od dida

Novi izazov su joj suveniri od konopa za koji je dobila oznaku HOP. Kako je došla na ideju i o kakvim suvenirima se radi, Maja nam je povjerila: “Imala sam dva dida Vjeku i Branka, pomorca i ribara i od malih nogu sam gledala kako krpaju mriže i pletu damižane”, započinje Maja. Igla za pletenje imala je posebno mjesto u konobi i nije se smjela staviti nigdje drugdje. To joj se još kao djetetu uvuklo pod kožu pa je prije četiri, pet godina nagovorila dida da je nauči plesti damižanu. Šteta bi bila da se tako nešto zaboravi, kaže Maja, pa je poslije didove poduke u svojim odraslim godinama na internetu našla, kako kaže, neke zanimljive knjige i otkrila dekorativne čvorove koji su je oduševili.

“Od tada stalno nešto pletem, u početku je to bilo dosta neuspješno jer puno lakše izgleda dok ne uzmeš konop u ruke i trebaš početi. Znala sam  nešto početi jedan dan, pa bih odustala i nastavila sljedeći dan, pa tako u par navrata”, govori Maja. S vremenom je postala sve vještija iako, dodaje, ima još puno toga što bi htjela naučiti.  

“Tko nema  volje i stpljenja neka ovo niti ne pokušava”, veli  Maja i pojašnjava da kada se neki čvor nauči onda je taj početni dio najbrži, zatim slijedi  uplitanje konopa, pa zatezanje da predmet koji se plete  bude čvrsti  i nekad na kraju još učvršćivanje iglom i koncem. Puno ovisi o vrsti i promjeru konopa, ali to su stvari koje se uče kroz praksu.

Čeka rješenje i logo

“Sav konop koji sam našla u konobi sam oprala u mašini za rublje, a neki predmeti pleteni od konopa stariji su od mene”, kaže Maja.

Kad već, iz spomenutih razloga, nije uspjela preraditi i prijaviti proizvode od artičoka, proučavajući proceduru za dobivanje oznake Hrvatski otočni proizvod sinula joj je ideja da, umjesto artičoka, prijavi suvenire od konopa, budući da su to ručno pleteni predmeti, koji su unikati. Maja ih ima već popriličan broj, a neke od njih, među kojima su manji podmetači za čaše i veći kao ukras za stol, zatim košarice s ručkom i bez ručke za vaze s cvijećem i sviječnjacima, ukrasni tepih za jahte, poslala je  na  Javni poziv za oznaku HOP koje je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Odluku o dodjeli donijela je  stručna komisija nakon čega Ministar donosi konačnu odluku na prijedlog Savjeta projekta. Sve te instance prošli su i Majini suveniri od konopa. Dobila je odluku od dodjeli. “Sada čekam da mi pošalju rješenje i logo, a do tada moram u kupnju konopa jer već imam narudžbe", poručuje Maja Sučić čiji je OPG jedan od ukupno 57 onih koji su ove godine zaslužili oznaku Hrvatski otočni proizvod.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Maja Sučić HOP Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatski otočni proizvod


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Počelo je, počelo :) Kako se kreću prinosi kod Vas?