Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 20.02.2009.

Slovencima oduzet prisvojeni rod kobila

HRVATSKOJ PRIZNAT IZVORNI ROD LIPICANSKIH KOBILA

  • 1.450
  • 71
  • 0

Prije tri godine Svjetska federacija uzgajivača lipicanaca (LIF) Hrvatskoj je potvrdila čistokrvnost lipicanskog roda liza na osnovi podataka koji su u trogodišnjem istraživanju prikupljeni analizom pisanih podataka i metodama molekularne genetike. Tada je dokazano i da je bosanski rod pliva samo jedan od podrodova roda liza. “No, ovih dana dobili smo potvrdu još jednog istraživanja.

LIF je rod lipicanskih kobila rebeka-thais priznao kao izvorno hrvatski, a do sada je vođen kao izvorno slovenski", kaže Mato Čačić, ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo. Što se tiče sada već bivšeg slovenskog roda lipicanskih kobila zanimljivo je da je njegova rodonačelnica kobila Rebeka oždrijebljena u ergeli Višnjevac pokraj Osijeka.

Prije istraživanja koja su proveli domaći stručnjaci ona je bila obilježena kao čistokrvna arapska kobila koja je prvi put pod lipicanskog pastuha pripuštena u Sloveniji, što je zapadnim susjedima bio i glavni argument za vlasništvo nad rodom. Međutim tim hrvatskih stručnjaka dokazima je pobio tvrdnje Slovenaca, a dokazi govore da Rebeka nije bila čistokrvna kobila te da je u njenom pedigreu već bilo lipicanskih osobina (djed po majci mađarski lipicanski pastuh Conversano Sezelji koji je pripuštan u nekadašnjoj ergeli arapskih konja Vrbik pokraj Osijeka).

“Na identičan način dokazali smo i da je rod munja također izvorni hrvatski rod, a ne ogranak klasičnog lipicanskog roda famosa, jer ni jedan pisani povijesni podatak ni analize podrijetla DNK nisu tome išli u prilog”, zaključuje Čačić.

Marijan VRKLJAN

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Cerniku se atmosfera ozbiljno zahuktava.
Uskoro se za posjetitelje otvara manifestacija Sačuvajmo stare sorte "Cernik 2023".