Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vozilo na drva
  • 07.03.2018. 10:30

Sergej vozi terenac UAZ na drva!

Bjelorus Sergej na stražnjem dijelu vozila izradio je specijalne spremnike od starih bačvi koje mu služe kao kotao u kojega ubacuje ni manje više nego cjepanice.

  • 2.103
  • 180
  • 0

Legendarni sovjetski terenac UAZ-469 namijenen je nepristupačnim terenima, a ne zahtijeva pretjerano ni preskupo održavanje. Najveća mana mu je velika potrošnja goriva

Zato se Sergej iz Bresta, iz Bjelorusije, dosjetio kako uživati u prednostima terenca koji će trošiti malo goriva. Ovaj je Bjelorus na stražnjem dijelu vozila izradio specijalne spremnike od starih bačvi koje mu služe kao kotao u kojega ubacuje ni manje više nego cjepanice. Terenac dakle vozi na drvni plin

Za 100 km treba mu 20kg drveta

Ovaj izumitelj tvrdi da s 20 kilograma drveta njegov UAZ prevali 100 kilometara. 

Seregej tvrdi da je njegov prototip vozila ekološki jer koristeći drvni plin emitira samo ugljični dioksid, a ne i ugljični monoksid, dušikove okside, aldehide i druge štetne tvari koje inače emitiraju plinski motori. 

Stare bačve kao spremnici

Amaterski mehaničar kaže da je do ideje došao nakon što je čitao o povijesti drvnih plinova koji su nastali u Njemačkoj tijekom 1920-ih i 1930-ih i koji su se koristili u Sovjetskom Savezu tijekom Drugog svjetskog rata, kada je zemlja suočena s nestašicom ulja. Njegov projekt trajao je oko godinu dana, navodi Auto Onliner. 

Pomogli mu dečki s foruma

"Najuzbudljiviji trenutak bio je kada je motor počeo prvi puta raditi. Da budem potpuno iskren, prvi put nije uspjelo. Onda sam pronašao nekoliko ruskih i ukrajinskih entuzijasta poput mene na internetu. Pomoću foruma dečki su razmjenjivali iskustva u radu s generatorima drvnih plinova i ponudili savjete za rješavanje problema. Kao što možete vidjeti, sve je na kraju ispalo. Moj UAZ pouzdano vozi kroz močvare i područja bez cesta te se ubrzava na cestama do 70 km/h", priča Sergej.

Uz ono što su naučili iz svog projekta, Sergej i njegovi prijatelji sada rade na "glavnom projektu", kamionu ZIS-5 iz tridesetih godina prošloga stoljeća, kojega planiraju dovršiti i pokrenuti do 9. maja.

Foto: YouTube/Onliner Autovideo


Tagovi

UAZ ZIS Drvni plin Vozilo na drva Terenac Potrošnja goriva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.