Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 14.04.2014. 13:50

Seoska idila - jarić koji masira

Nije teško za zaključti da je želja ovog malog ljubitelja životinja da u budućnosti postane veterinar!

  • 1.349
  • 296
  • 0

Dok Hrvatska konstantno pokušava naći model kojim bi preokrenula negativnu bilancu života, koja neumoljivo svake godine iznova pokazuje da je u Hrvatskoj natalitet u padu, u manjim gradovima, općinama i prigradskim naseljima u neposrednoj blizini velikih gradova, svake se godine rađa sve više djece, a prosječna starost stanovništva sve je niža. Mladi sve više shvaćaju vrijednost života na selu, i dok su donedavno iz obližnjih mjesta bježali u grad, sad oni iz velikoga grada bježe u okolicu. Niže cijene nekretnina, jeftiniji i ugodniji život, ali i sve bolja prometna povezanost s ruralnim sredinama, neupitno privlači mlađu populaciju koja ne vidi smisao egzistencije u svakodnevnoj vrevi i stresu gradskog života.

Današnja djeca sve manje znaju kako izgledaju domaće životinje i kako se živjelo na selu. Na seoskim imanjima pak, djeca mogu uživati u svježem zraku, boravku u prirodi i ponajviše, u igri sa domaćim životinjama. Isto tako, uče o tome kako je izgledao život na selu prije upotrebe električne energije, vodovoda, kućanskih aparata i ostalih tekovina suvremenog življenja.

Devetogodišnji Dorian Krištof prije nepune tri godine se s roditeljima doselio u Tvrđavicu, u susjedstvo obitelji bake Terezije Barišić i Lucije Tadić. Blisko susjedstvo ubrzo je preraslo i u prisno prijateljstvo, posebice jer je Dorian od samog dolaska u Tvrđavicu iskazao iznimnu privrženost prema životinjama kojih u ovom dvorištu nimalo ne nedostaje. Posebnu bliskost Dorian je uspostavio s jednim od ukupno šest jarića kojem je nadjenuo i ime - Micko. Razigrano jare Dorianu skače i na leđa pa Dorian kaže da ga jarić tako masira. Jedan je ovo od primjera koji nas svojom jednostavnošću vraća korijenima i tjera nas da se upitamo, koje su to i gdje su temeljne vrijednosti koje čine naš gradski, urbani život, a kojima učimo svoju djecu kako poštovati životinje, prirodu pa i svijet oko sebe.


Tagovi

Dorian Krištof Terezija Barišić Lucija Tadić Životinje Zečevi Jarić Igra Život na selu Tvrđavica Prijateljstvo Priroda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com