Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.01.2009.

Sedam lipicanaca za sedam Kaštela

UOČI OVOG BOŽIĆA IZ SLAVONIJE STIGLI NA MORE

  • 2.019
  • 96
  • 0

Sedam lipicanaca je uoči ovog Božića stiglo u sedam Kaštela! Kaštelani zaljubljeni u konje i svoju staru tradiciju potegli su sve do Slavonije pa odabrali sebi konje za ljubav i hobi.

Čistokrvne lipicance kupili su sebi za gušt Živko Kapov iz Kaštel Kambelovca, jednoga, Slavko Penga iz Kaštel Sućurca drugog, Mile Penga je kupio četiri ždrebeta lipicanca, od kojih su dva brata, a Ante Vuletin jednog mladog lipicanca.

Svaki od kaštelanskih lipicanaca je baš od onih iz A-lige, što će reći da ima do detalja poznato rodoslovlje, broj i žig na kojem je hrastov list. Plemeniti konji, prvi lipicanci koji su uopće stigli u Kaštela, kupljeni su u Iloku i okolici Đakova, u Semeljcima i Čepinu, a po njih su u Slavoniju krenuli Kaštelani iz Udruge ljubitelja konja “Sivac”.

Udruga je u osnivanju, a članovi vele da je sivac oduvijek u Kaštelima bio naziv za svijetla, bijela ili siva konja. Dok prekrasni, sad već kaštelanski lipicanci guštaju u pažnji novih vlasnika, Ante Vuletin nam napominje:

- Ali ja više nisam vlasnik svoga lipicanca! Poklonija sam ga malome sinu svoje nećakinje, 20-mjesečnom Marku Radeljaku iz Kaštel Novoga. Dobio je vršnjaka na dar - i Marko i ždrijebe lipicanca imaju po 20 mjeseci. Pa neka rastu skupa - veli Ante Vuletin.

Mali Marko je tako najmlađi vlasnik lipicanca u Lijepoj našoj, a vjerojatno i uopće. Vuletin kaže i da će taj njegov, odnosno Markov lipicanac, za razliku od drugih, uvijek ostati crn.

Za Svetoga Stjepana pala je prva fešta u kojoj su sudjelovali lipicanci u Kaštelima. Upregli kaštelanski ljubitelji konja svoje ljubimce pa u đir i paradu od Resnika do Baletne škole.

Kočije je vuklo ukupno sedam konja, a bile su tri kočije đarninjere i jedna luksuzna kočija. Iz Trogira im se sa svoja dva konja i kočijom priključio prijatelj Pave Bilić Kravarić.

Luksuznu kočiju su vukla dva lipicanca. U đir i na feštu su došli i prijatelji iz Like i Jozo Tkalec, poznati ljubitelj i znalac konja, koji ih uzgaja u Planom iza Kaštela i koji je podosta pomogao da lipicanci iz Slavonije dođu na more. Sve je završilo, naravno, dobrom spizom.

Ručak za sve sudionike neobične fešte u restoranu Baletna škola sponzorirao je Milojko Vujina, ni manje ni više nego otac najljepše Hrvatice - Ivane Vujine, nove Kraljice Hrvatske.

Rode se crni, a kasnije pobijele

Lipicanci se rađaju crni, a onda s godinama postaju sve svjetliji. Samo pet posto te plemenite pasmine do kraja života ostaju vrani. A ovaj je baš takav, a k tome to je konj određen za rasplod. Baš zato, priči o konjima u Kaštelima nema kraja.


Izvori

Slobodna Dalmacija