Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani vrtovi
  • 13.11.2015. 18:25

Samo tri slavonska grada imaju urbane vrtove

Osijek, Virovitica i Belišće za sada su jedini slavonski gradovi u kojima su gradske vlasti građanima dala parcele za sadnju povrća. Želja im je da njihov primjer slijede i drugi gradovi.

  • 270
  • 41
  • 0

U Osijeku je održana konferencija o urbanim vrtovima te pokrenuta inicijativa za osnivanje mreže urbanih vrtova Slavonije. Budući da je Virovitica prva pokrenula projekt urbanih vrtova u Slavoniji te općenito u Hrvatskoj, kao i projekt eko vrta za potrebe virovitičkog Dječjeg vrtića Cvrčak, gradonačelnik Ivica Kirin kazao je da u tom gradu trenutno ima 30 takvih vrtova, a prvi su nastali prije tri godine.

Podsjetio je kako su prednost u dodjeli imali korisnici socijalne skrbi, nezaposleni i umirovljenici, a za socijalno ugrožene obitelji, grad je nabavio i besplatno sjeme.

Virovitica je osigurala parcele i sjeme, no ljudima se ispočetka nije radilo

No, u početku, dodao je, gotovo nitko nije htio raditi, unatoč ponuđenom besplatnom zemljištu i sjemenu, od kojega si uz malo truda, svatko može osigurati besplatnu i zdravu hranu za svoju obitelj. Srećom, danas je drugačije i ljudi vrtove rado obrađuju. A vrtovi su, osim činjenice da se u njima proizvodi hrana koja je sasvim sigurno zdravija od one u trgovinama, važni i u novčanom smislu, jer građani ne moraju kupovati ono što sami uzgoje.

U Osijeku ima još slobodnih parcela

Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo grada Osijeka kazao je kako je taj grad prošle godine, za urbane vrtove dao zemljište na Jugu 2, veličine 1,1 hektara. Od 180 mogućih parcela, do sada ih je podijeljeno 110. Parcele se zainteresiranim građanima dodjeljuju besplatno, a svaki korisnik ima pravo na 50 četvornih metara. Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, koji je govorio o vrtovima u tom gradu koji su se počeli formirati 2014. godine.

Organizator konferencije bio je Press centar za okoliš Hrvatske, uz potporu Grada Osijeka i Osječko baranjske županije. Prema riječima osječanke Ljiljanke Mitoš Svoboda, Press-centar za okoliš Hrvatske, planira slavonske urbane vrtove što bolje povezati, kako bi bili što bolji putokaz i drugim gradovima.


Tagovi

Osijek Belišće Virovitica Ivica Kirin Urbani vrtovi Cvrčak Besplatno zemljište Sjeme Parcele Srećko Kukić Jug 2 Konferencija Domagoj Varžić Press centar za okoliš Ljiljanka Mitoš Svoboda


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]