Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje gljiva
  • 02.12.2016. 10:30

Sakupljanje gljiva na ispravan način

Gljive se mogu skupljati i iznositi iz šume prema uvjetima propisanim Programom za gospodarenje šumama šumoposjednika i u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

  • 3.284
  • 144
  • 0

Gljive su sporedni (nedrvni) šumski proizvodi koji se primjenjuju za hranu i liječenje. Mogu se skupljati i iznositi iz šume prema uvjetima propisanim Programom za gospodarenje šumama šumoposjednika i u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Prema Pravilniku o zaštiti gljiva; sakupljanje gljiva je postupak u kojem se samonikle gljive sakupljaju za osobne potrebe ili u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa.

Pojedini komercijalni sakupljač smije dnevno sakupiti maksimalno 10 kilograma od svake nadzemne vrste gljiva i 0,5 kilograma od podzemnih vrsta. Iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva izdaje Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja na vrijeme od 10 godina.

Komercijalni sakupljači podnose izvješće

Podnositelji predaju zahtjev do 1. travnja tekuće godine. Komercijalni sakupljači dužni su svake godine Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja podnijeti izvješće o sakupljenim gljivama za prethodnu godinu do 1. veljače tekuće godine.

Prilikom sakupljanja nadzemnih vrsta gljiva obvezno je pridržavati se slijedećih mjera zaštite;

  • Skuplja se samo plodište uz obaveznu uporabu noža,
  • Prilikom branja ne smije se oštećivati micelij ili neposredno stanište,
  • Zabranjeno je sakupljanje starih plodišta sa znakovima propadanja (truljenje, pljesnivost, crvljivost) kao i tek izniklih, vrlo mladih plodišta,
  • Zabranjeno je odbacivanje već sakupljenih gljiva.

Mjere zaštite pri sakupljanju gljiva

Za sakupljanje podzemnih vrsta gljiva, obvezne su slijedeće mjere zaštite

  • Gljive se skupljaju samo od 15. rujna do 31. siječnja uz pomoć jednog registriranog psa sa veterinarskom iskaznicom,
  • Prilikom kopanja obavezno je pridržavati se svih mjera propisanih Pravilnikom o zaštiti gljiva, a ako se sakupljanje obavlja po mraku koristi se svjetiljka sa halogenom žaruljom i akumulatorskim baterijama,
  • Zabranjeno je odbacivanje već sakupljenih gljiva.

Za kršenje odredbi propisanih Pravilnikom o zaštiti gljiva ovlaštena osoba Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja sakupljaču može oduzeti iskaznicu.

Za osobne potrebe dopušteno je sakupljanje svih vrsta samoniklih gljiva, osim zaštićenih vrsta ili njihovih dijelova u količini maksimalno 2 kilograma plodišta za nadzemne vrste a 0,1 kg za podzemne vrste (Pravilnik o zaštiti gljiva).

Prodaja gljiva samo uz Iskaznicu

Za transport skupljenih gljiva potrebna je Popratnica za sporedne šumske proizvode. Da bi šumoposjednik dobio popratnicu prvo mora predati zahtjev u uredu Savjetodavne službe, uz predočenje osobnih dokumenata, Iskaznice šumoposjednika ili dokumentacije kojom dokazuje vlasništvo odnosno posjedništvo šume (vlasnički i posjedovni list), nakon čega ovlaštena osoba izdaje popratnicu poslije izlaska na teren.

Prodaja gljiva moguća je samo u slučaju da šumoposjednik posjeduje Iskaznicu šumoposjednika tj. upisan je u Upisnik šumoposjednika.

Za bavljenje komercijalnim skupljanjem gljiva potrebno je položiti stručno osposobljavanje nakon kojeg Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdaje Iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva.

Negdje se gljive ne smiju skupljati

Zabranjeno je skupljanje gljiva u Nacionalnim parkovima te posebnim rezervatima, a na područjima posebne zaštite gljive se mogu skupljati samo ako je to dozvoljeno posebnim propisom. Također je zabranjeno branje, skupljanje, uništavanje i trgovina strogo zaštićenih vrsta gljiva.

U Savjetodavnoj službi kod nadležnog šumarskog savjetnika šumoposjednici mogu provjeriti što je propisano u Programu gospodarenja za područje u kojem se njihova šuma nalazi.

Dozvola šumarije

Što se tiče vikend i hobi sakupljača gljiva, prema Pravilniku o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda za sakupljanje gljiva u javnim šumama kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. potrebno je ishoditi dozvolu nadležne šumarije koja se naplaćuje prema važećem cjeniku. Oni sakupljači koji su vlasnici OPG-a imaju mogućnost i potpisivanja ugovora sa Hrvatskim šumama d.o.o. s kojim će definirati dopuštene količine gljiva.

Autor: Iva Pavlović, dipl. ing. šum., Izvori: M. Pleše, M. Vlašić; Koraci do legalnog sakupljanja gljiva u privatnim šumama, Zakon o šumama (NN: 140/05, 82/06, 129/08, 80/10, 124/10, 25/12, 94/14), Zakon o zaštiti prirode (NN: 70/05, 139/08, 57/11), Zakon o trgovini (NN: 87/08, 96/08, 114/11, 68/13, 30/14), Pravilnik o zaštiti gljiva (NN 34/02), Pravilnik o doznaci stabala, obilježavanju drvnih sortimenata, popratnici i šumskom redu (NN: 116/06, 55/09, 25/11).


Tagovi

Sakupljanje gljiva Šume Plodište


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]