Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko pripravci
  • 03.02.2022. 07:30

Rižina voda kao gnojivo i insekticid - kako ju koristiti?

Voda koja nam ostane nakon pranja ili kuhanja riže ima niz koristi za biljke. Kako je fermentirati? Koje biljke odlično reagiraju na rižinu vodu?

Foto: Depositphotos/fedoruk
  • 7.896
  • 213
  • 0

Rižina voda je voda koja nam ostaje nakon ispiranja ili kuhanja riže. Ona je bjeličasto mutna, sadrži škrob, mnoštvo minerala, proteina, aminokiselina i drugih tvari. Osim što se koristi u kozmetici, odlična je i za biljke. Može se upotrebljavati kao gnojivo i zaštitno sredstvo što će rezultirati rastom zdravih biljaka i dobrim prinosom.

Primjenjujemo je u svježem obliku ili je možemo fermentirati ovisno od namjene. Sadrži minerale kao što su dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij što je čini odličnim ekološkim gnojivom jer ne zagađuje okoliš. U tlu se razgrađuje i oslobađa tvari koje su neophodne biljkama za rast i razvoj.

Prednosti i nedostaci

Dodatne pozitivne osobine ovog gnojiva na zemljište je što ono održava vlagu i povećava populaciju korisnih bakterija. Najzaslužniji dio je škrob koji potiče rast mliječnih bakterija koje osiguravaju rast mikoriznih gljivica koje čine biljke zdravijim, većim, otpornijim i rodnijim. Ona je blago alkalna i pomaže kod održavanja pH reakcije.

Nedostatak predstavlja ako je koristimo u polju, na otvorenom. Produžena upotreba dovodi do širenja štetnika kao što su glodavci i nekih bolesti. Zbog toga s korištenjem ne treba pretjerivati.

Kao što je napomenuto možemo iskoristiti onu koja ostaje nakon pranja ili kuhanjem riže. Često se ona od pranja koristi za zalijevanje sobnog cvijeća. Daleko sigurnija je upotreba vode koja se dobiva prilikom kuhanja riže. Ona sadrži više hranjivih tvari. U tom slučaju kuhajte rižu u više vode nego što biste to inače učinili i nemojte ju niti slučajno posoliti i nauljiti. Rižu ocijedite, a tekućinu koristite kad se ohladi. 

Kako ju koristiti?

Možemo je upotrijebiti za jednostavno zalijevanje, za prskanje kao folijarno gnojivo. Škrob koji sadrži će osigurati biljkama neophodne ugljikohidrate i minerale. Na primjenu izuzetno dobro reagira rajčica zbog obilja kalija, dušika i fosfora koji su joj neophodni za rast i razvoj, posebno u fazi cvjetanja i plodonošenja.

Na primjenu izuzetno dobro reagira rajčica (Foto: Depositphotos/IrinaRinty)

Čili paprike je potrebno zalijevati povremeno, jer im je uvijek potrebna prihrana dušikom, ali u manjim količinama.

Mnoge sobne biljke će vam biti zahvalne ako ih zalijete ovom vodom. Bambus, zamija, aloe vera će bolje rasti uz povremeno zalijevanje ovim gnojivom.

U slučaju prskanja, dobro ju procijedite kako ne bi začepili dizne. 

Fermentirana rižina voda

Kada želimo dobiti fermentiranu rižinu vodu trebamo je staviti u posudu koja nije izložena sunčevoj svjetlosti. Ne treba ju hermetički zatvoriti, dovoljno je da se prekrije krpom ili poklopcem koji nije potpuno uklopljen. Ostavi se deset do petnaest dana na toplom mjestu (sobnoj temperaturi) kako bi se obavila fermentacija i razvili kvasci.

Ona se koristi kao gnojivo i pesticid. Tretiranjem biljaka pružamo im zaštitu od štetnika. Preporučuje se upotreba dva do maksimalno tri puta tjedno za bolje rezultate zaštite.


Tagovi

Eko gnojivo Eko pesticid Eko insekticid Rižina voda Fermentirana voda Prirodni pesticid Prirodno gnojivo Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]