Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kinologija
  • 13.11.2008.

Pravilna hranidba pasa

Kinologija

  • 3.158
  • 144
  • 0

1. Osigurati vodu za piće
Svježa i čista voda bi trebala uvijek biti na raspolaganju psu. Prosječne dnevne potrebe organizma psa su 60 ml po kilogramu tjelesne mase. Ova količina je nešto veća za štenad, kuje u laktaciji, te za vrijeme toplih dana.
2. Postepeno mijenjati režim prehrane
Bilo kakva promjena u ishrani bi se trebala primijeniti postupno kroz tjedan dana. Ovo omogućava da se apetit, digestija i metabolizam mogu pravilno adaptirati. Za to vrijeme crijevna mikroflora ima dovoljno vremena da se obnovi i prilagodi novom tipu hrane.
3. Održavajte ritam hranidbe
Vaš pas će biti najzadovoljniji kada jede jednu vrstu hrane, iz iste posude, u isto vrijeme i na istom mjestu. Broj obroka zavisi od fiziološkog stanja psa što je potrebno pratiti.
4. Kontrolirajte količinu pojedene hrane
Veličina obroka je zasnovana na dnevnim energetskim potrebama organizma i brojem kalorija sadržanih u hrani. Količina pojedene hrane treba biti često kontrolirana da bi se izbjegla nepotrebna gojaznost te uskladila s promjenama u
težini psa.
5. Osigurajte balansiranu hranidbu
Bez obzira na to je li riječ o hrani iz domaće kuhinje ili o već pripremljenoj komercijalnoj hrani, svi neophodni hranljivi sastojci bi trebali biti prisutni
u dovoljnim količinama i proporcijama u skladu s veličinom psa (veliki, srednji,
mali), fiziološkom kondicijom(odgoj, sport), starošću (štene, odrastao, star), te patološkim stanjem ukoliko je prisutno.
6. Birajte hranu pažljivo
Izbor hrane ne smije biti zanemariv. Uravnoteženost hranljivih sastojaka trebala bi prevagnuti pri izboru. Tri su osnovna faktora pri izboru prave hrane:
- starost psa (štene, odrastao, star),
- razina fizičke i fiziološke aktivnosti (aktivan pas, sportski, pas za odgoj),
- veličina psa (veliki, srednji, mali)
7. Hranite psa pravilno
Način na koji hranite svog psa na istoj je razini važnosti kao i kvalitetu same hrane. Vrlo je bitno slijediti instrukcije proizvođača ukoliko hranite psa gotovom komercijalnom hranom. Ukoliko hranite psa domaćom kuhinjom onda svakako izbjegavajte sljedeće izjave:
"Moj pas jede isto što i ja",
"Moj pas jede što poželi" ili
"Moj pas jede samo...". Ostatci sa stola, čokolada, kolači, nemaju mjesto u ishrani pasa.
8. Osigurajte higijenu
Otvorene konzerve treba čuvati na suhom i hladnom mjestu. Ovo vrijedi i za svu sviježu ili odmrznutu hranu. U slučaju suhe komercijalne hrane, vreću je potrebno zatvoriti i čuvati na suhom. Ukoliko pas ne pojede svoj obrok, ostatak se ne ostavlja za idući obrok, a posuda se mora obvezno oprati.
9. Voditi evidenciju
Potrebno je pratiti efektivnost određene ishrane i promjene na psu. Ovo mogu biti, na primjer, promjene u težini psa, promjene kvaliteta njegove dlake, apetita, ili svakodnevnog ponašanja.
10. Konzultacije s veterinarom
Svojim obrazovanjem, veterinar je stručan u pravilnoj ishrani bolesnih i zdravih pasa. Konsultirajte se s veterinarom ukoliko pas izgubi apetit, dobije višak kilograma ili izgubi na težini, te ukoliko pati od zatvora ili učestalih dijareja. Razgovarajte ukoliko primijetite značajne promjene u ponašanju koje prati navedene fiziološke promjene, jer ovo mogu biti simptomi teških bolesti.


Tagovi

Kinologija Ishrana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?