Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 27.02.2022. 12:30

Poderane gaće ili listarići prave se za pokladne dane

Poderane gaće, koje u Slavoniji zovu još i listarići, vrlo se jednostavno i brzo pripremaju. Riječ je o prhkom tijestu koje se prži u vrelom ulju

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.636
  • 123
  • 1

Poderane gaće su još jedna od slastica koje se najčešće prave u zimsko te za vrijeme poklada, karnevala

Zanimljivo je da pojedini ovim imenom, zovu još i slane lepinjice, znane još i kao mekike ili langošice koje se pripremaju od dizanog tijesta. Iako sličnog oblika, s "traljavim" rupama po sredini, ipak nije riječ o istom jelu

Poderane gaće, koje u Slavoniji zovu još i listarići, vrlo se jednostavno i brzo pripremaju. Riječ je o prhkom tijestu koje se prži u vrelom ulju. 

Pazite da ne zagore

Sastojci:

250 grama brašna
1/2 žličice sode bikarbone
malo soli
1 žličica šećera
1 jaje
1 žlica svinjske masti ili maslaca
2 žlice (vrhom) kiselog vrhnja 
1 žličica rakije 
malo naribane limunove korice
svinjska mast ili ulje za prženje

Priprema: 

U zdjelu uspite brašno, sodu i sol te promiješajte. Umiješajte jaje, mast, šećer, vrhnje, koricu i rakiju koja se dodaje kako tijesto ne bi upilo masnoću prilikom prženja. U slučaju da u kući, ne daj Bože, nemate rakije, poslužit će i rum. 

Umijesite glatko tijesto, oblikujte kuglu, omotajte folijom ili stavite u plastičnu posudu s poklopcem i ostavite u hladnjaku na pola sata. 

Kada je odstojalo, pospite radnu površinu s malo brašna te razvaljate tijesto na debljinu od 1-2 milimetra. Kružnim nožem režite željene oblike. Mogu to biti pravokutnici ili čak rombovi. No, važno je da po sredini napravite jednu ili dvije "poderotine". 

Koristite kružni nož

U dublju tavu ulijte ulje, a kada se zagrijalo (pazite da ne izgori), stavljate u njega oblikovano tijesto. Kada porumeni s jedne strane, preokrenite ga na drugu. 

Vadite na papirnatu salvetu koja će pokupiti višak ulja. Kada se malo prohladi, pospite šećerom u prahu. 

Od ove količine dobit ćete 24 listarića. 

Krofne u Europi imaju dugu povijest - kako ih napraviti?

Poderane gaće su vrlo slične dalmatinskim kroštulama, a svoje varijante ima diljem Europe. Tako u Poljskoj prave chrusciki koje još zovu anđeoska krila. U Bugarskoj su to kukurini, u Francuskoj bugnes, Mađarskoj csöröge, Italiji chiacchiere, Litvi žagarėliai, Ukrajini verhuny, a SAD-u anđeoska krila po uzoru na poljske. 

Izrađivali su se upravo u pokladno vrijeme, kako bi se potrošila svinjska mast koja se nije konzumirala za vrijeme Korizme.  


Fotoprilog


Tagovi

Poderane gaće Listarići Prhno tijesto Prženje Varijante Poklade Tradicijska kuhinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]