Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje žohara
  • 29.09.2020. 13:30

Otjerajte žohare niskim temperaturama, mentom i pelinom

Optimalni uvjeti za život i razmnožavanje ovih štetnika su toplina, dostupna hrana i vlaga. Vode porijeklo iz toplih područja i zbog toga hladnoća uništava sve njihove razvojne forme.

Foto: Depositphotos/keeperofthezoo
  • 1.961
  • 232
  • 0

Zima je period kada više boravimo u svojim kućama i stanovima i tada ćemo bolje primijetiti prisustvo žohara, bubašvaba ili bubarusa. Ovi prilagodljivi kukci mogu naseliti svaki objekt, a kako jaja polažu u teško dostupnim mjestima, mogu izazvati mnoge probleme.

Stan ili kuća ne moraju biti naseljeni njima, ali oni mogu dolaziti s nekog mjesta gdje imaju povoljne uvjete za život i razmnožavanje. Mračni, topli i vlažni podrumi i smočnice idealno su mjesto za njih.

Brzo se razmnožavaju

Suzbijanje nije lako i jednostavno jer vrlo brzo dolazi do njihove prekobrojnosti. Može se dogoditi da kemijskim tretiranjem prostora nestanu, ali se brzo opet pojave i cijela priča se ponavlja. Razlog tome je što možete uništiti sve odrasle jedinke, ali ne i jaja koja polažu na skrivena mjesta. Iz tih jaja se razvija nova generacija i najezda nepoželjnih sustanara.

Ne postoji čarobni štapić koji će riješiti ovaj problem. To je dugotrajan proces koji obuhvaća razne aktivnosti, ali ako živite u zgradi nikada ih se nećete riješiti bez zajedničke aktivnosti svih stanara. Za njih je idealno da u kuhinji ima hrane koja im je dostupna, da kanta za smeće nema poklopac i da imaju dostupnu vodu. Ukoliko je to slučaj, uvijek će biti prisutni.

U borbi protiv ovih štetnika važno je da se zatvore sve pukotine u zidovima. Na ventilacijske otvore treba postaviti sitnu mrežu koja će spriječiti njihov ulazak u prostorije gdje se boravi ili u skladište. Prije svega treba održavati higijenu. Kupite kantu za smeće sa poklopcem.

Hladnoća im je neprijatelj

Žohari vode porijeklo iz toplih područja i nema ih u objektima bez grijanja. Izlaganje niskim temperaturama je najjeftiniji i najjednostavniji način njihovog suzbijanja. Temperatura u zatvorenom treba biti deset sati ispod nule, najbolje da je ispod -5°C jer niske temperature uništavaju sve forme insekta, čak i položena jaja.

Biljke repelenti

Mnoge biljke imaju mirise koje oni ne podnose, ali će djelovati samo kada je čisto i gdje nema hrane i vode koji su dostupni žoharima. Mirus citrusa ih odbija. Možete iskoristiti kore naranče ili limuna. Najbolje ih postavite u blizini sudopera, na površinu kuhinjskih elemenata, pored kante za smeće. Ulje eukaliptusa je još jedna aroma koju ne podnose.

Menta, pelin, geranij, buhač su također na ovom popisu. Tamo gdje rastu ove vrste, njih ili nema ili ih je puno manje.

Napravite zamku

Za pripremu zamke potrebna je tegla ili pola plastične boce. Na dno stavite med, malo mesa, rastopljeni šećer ili pivo, a unutrašnje zidove namažite uljem, vazelinom, masnom kremom ili mašću.

Važno je da unutrašnjost tegle bude klizava jer kad jednom štetnik upadne, neće moći izaći napolje. Na vanjskoj strani namjestite nešto po čemu će se moći lako popeti. Za to vam može poslužiti stari ručnik ili papir.


Tagovi

Žohari Suzbijanje žohara Štetni insekti Niske temperature Kemijsko tretiranje Izvor hrane Priprema zamke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor