Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Drevno pero
  • 06.10.2019. 16:30
  • Primorsko-goranska, Cres

Okruženi ovcama i bjeloglavim supovima od kože stvaraju unikate s oznakom HOP

Kao glavni materijal koriste najkvalitetniju vegetabil kožu koju ručno oslikavaju, graviraju i otiskuju motive koje sami dizainiraju. Sav repromaterijal nabavljaju u Hrvatskoj.

Foto: arhiva obrta Drevno pero
  • 1.569
  • 268
  • 0

Drevno pero mali je obiteljski obrt s otoka Cresa gdje se kreiraju i izrađuju rukotvorine od prirodne kože, a za naušnice s otiskom lovora dobili su i oznaku HOP (Hrvatski otočni proizvod). Izrada nakita na otocima spada u tradicijske djelatnosti, a Martin Peica je s partnericom Sigrid kreirao naušnice od visoko kvalitetne goveđe kože. Tanirane su na tradicionalan način upotrebom prirodnih materijala i motiva te inspirirane bogatom prirodnom i kulturnom baštinom otoka. Osjeća se i inspiracija renesansom kao jednim od najkreativnijih razdoblja u umjetnosti.

Upoznali se na Cresu dok je Sigrid volontirala u Eko-centru Beli

“Naziv obrta Drevno pero inspirirano je mitologijom, fantazijom, poviješću i prirodom. Glavni materijal koji koristimo za izradu naših rukotvorina je prirodna koža, a svi predmeti zaštićeni su premazom laka koji im daje trajnost i postojanost”, objašnjavaju Martin Peica i Sigrid Suu-Peica (porijeklom Estonka iz Tallinna), par koji je svoju kreativnost i originalne ideje odlučio pretočiti u unikatne otočne proizvode.

"Upoznali smo se na Cresu 2005. godine dok je Sigrid volontirala u Eko-centru Beli. Oboje smo već tada izrađivali rukotvorine od raznih materijala, a Sigrid je kao učiteljica likovne kulture imala iskustva s mnogim umjetničkim tehnikama. Ja sam se pak time bavio uglavnom kao hobijem“, opisuje Martin njihove zajedničke početke. Ideja o otvaranju obrta na Cresu rodila se u vrijeme dok su živjeli u Estoniji kada su otkrili kožu kao prirodni materijal s kojim su poželjeli konkretnije raditi. U Estoniji su proveli 7 godina, gdje je Martin radio kao voditelj proizvodnje u firmi koja se bavi izradom umjetničke keramike, a Sigrid se uz svoj posao i dalje usavršavala kroz razne tečajeve.

Sigrid i Martin prepoznati su i kroz slogan: Cres – the island of inspiration

Stranci primjećuju detalje koji su nama dio svakodnevice

“Po povratku u Hrvatsku odmah smo krenuli s izradom prototipa proizvoda. Sigrid, kao strankinja i osoba koja voli prirodu, primjećuje detalje koji su nama ovdje dio svakodnevice pa nam često promaknu”, ističe Martin i dodaje da kao glavni materijal koriste najkvalitetniju vegetabil kožu koju ručno oslikavaju, graviraju i otiskuju motive koje sami dizainiraju. Sav repromaterijal nabavljaju u Hrvatskoj.

“Iz kože izrađujemo raznolike uporabne predmete kao što su notesi, oznake za knjige, privjesci, magneti te razni nakit. Svaki naš rad je ručno oslikan te kao takav unikatan. Osim predmeta od kože, u ponudi imamo i proizvode od tekstila kao što su torbe, ruksaci za plažu te majice za djecu i odrasle. Motivi koje koristimo su iz prirode uključujući životinje koje su karakteristične za otok Cres (bjeloglavi sup, ovca, macaklin, maslina). Prepoznati smo i kroz slogan: Cres – the island of inspiration”, navodi ovaj kreativan par te dodaju da su inspirirani Valunskom pločom izradili kolekciju majici i vizuala. Glagoljični natpis na majicama nosi poruku ‘Putovati znači živjeti’ koja je prepoznata i dobro prihvaćena kod kupaca.

Nema ureda s ljepšim pogledom

Njihov radni prostor čine dva stola na kojima se oslikava, otiskuje i reže, što znači da su mobilni, a to pruža razne i zaista izvanredne mogućnosti. “Ponekad izrađujemo proizvode u našem vrtu, gdje smo okruženi ovcama, a često nad nama lete bjeloglavi supovi čije motive istovremeno obrađujemo. S obzirom na idilu koja nas okružuje, mogli bi reći da nema boljeg ureda jer je ovaj naš s najboljim pogledom na svijetu”, slikovito daju do znanja.

Imaju, kažu, ured s najljepšim pogledom 

S prodajom su krenuli tako što su ponudili radove raznim suvenirnicama. ’Feedback’ je bio odličan pa su se odlučili za prodaju na štandu. Prošlo je određeno vrijeme u potrazi za adekvatnim prostorom, no već je četvrta godina kako imamo vlastitu trgovinu. Kroz ovih nekoliko godina stekli smo povjerenje kupaca pa nam se puno njih vraća po čemu znamo da radimo dobru stvar. Svaki naš predmet je ručno izrađen i nosi svoju priču što ga čini jedinstvenim i posebnim, a kupci to osjete, kažu za kraj Sigrid i Martin Peica.


Fotoprilog


Tagovi

Drevno pero Goveđa koža Unikatni predmeti Martin Peica Sigrid Suu-Peica


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo