Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đurđica Jurić
  • 27.08.2016. 13:30

Njezine ruke od slame stvaraju slike!

Na raznim izložbama, sajmovima i drugim manifestacijama u gradovima i mjestima diljem Slavonije, možete često sresti Đurđicu Jurić iz Požege sa njenim zanimljivim i lijepim rukotvorinama od slame i svile!

  • 4.826
  • 732
  • 0

"Slike od slame sam počela raditi prije pet godina. Bila sam na jednoj izložbi slamarki iz Vojvodine i to me podsjetilo kako sam se još u djetinjstvu sa prijateljicama igrala sa slamom, izrađivale smo nakit, prstenje i lutkice. Odlučila sam ponovno pokušati napraviti koju sliku ne sluteći da ću se ovoliko zaljubiti u slamarstvo", kaže Đurđica Jurić, sretna što se posvetila ovoj vrsti stvaralaštva.

Nije bilo lako, na početku je, kaže, bilo dosta promašaja, ali pobijedili su ljubav i strpljenje, postupno je svladavala tehniku i sada već s lakoćom izrađuje i zahtjevnije slike, "sada nema toga što ne bih mogla napraviti".

Osim slika od slame, izrađuje ukrase za kosu, cvijeće za vazu, broševe, ukrašava boce i tacne, prigodne čestitke i ukrasne kutijice od slame, ukrašava ženske šešire i među rijetkim je ženama u Hrvatskoj koje se bave tim vidom stvaralaštva.

Koristi slamu svih žitarica

Na pitanje koju slamu koristi za izradu svojih slika i koja je najkvalitetnija, Đurđica odgovara: "Koristim slamu svih žitarica: pšenice, ječma, raži, zobi, a sakupljam ju kroz cijelu godinu, od proljeća, kada je još zelena, do zime, kada na nepooranim strništima pronalazim slamu tamnije boje. Nakon branja ili kupljenja slamu čistim, sušim i razvrstavam po bojama, odnosno nijansama. Kod izrade slika ponekad slamu močim i ravnam.

Slike od slame

Najkvalitetniji je gornji dio slame koji najčešće upotrebljavam kod raznih pletiva, a za slike koristim i sve ostale dijelove slame, ovisi o tehnici kojom radim. Pripremanje slame je najsporije, ali kada počnem raditi sliku, taj posao me ponese, tada izgubim pojam o vremenu, potpuno se predam tom poslu, jednostavno uživam u tomu. Za slavonske motive slama je najprikladnija, nekako to ide jedno s drugim, slama od žita i Slavonija su povezani na poseban način, teško bih mogla raditi mediteranske motive u ovoj tehnici", kaže Đurđica.

Cvijeće od svilenih trakica

Uz izradu slika i drugih rokotvorina od slame Đurđica i slika u tehnici ulja na platnu, a svladala je i noviju tehniku ribbon art. "To je tehnika slika od svilenih trakica od kojih izrađujem uglavnom motive cvijeća. To sam prvi put vidjela na internetu i zainteresirala se, svidjelo mi se, a sviđa se i mnogim posjetiteljima mojih štandova na izložbama i sajmovima. Te trakice lijepim na već podslikano slikarsko platno", kaže Đurđica koja obožava cvijeće i s puno ljubavi ga uzgaja na svojoj okućnici i na balkonima.

Đurđica izlaže svoje slike

Osim cvijeća najčešći su joj slavonski motivi, motivi slavonskih težaka na njivama, u žitnim poljima, vinogradima, slavonski pejzaži, motivi lijepih starinskih slavonskih kuća i drugih zdanja koja postupno nestaju, a ona ih želi, kaže, barem na slikama sačuvati od zaborava. Često izrađuje i sakralne motive.

Žito i Slavonija su povezani

Ovaj vid stvaralaštva je zahtjevan, traži preciznost, strpljenje, dosta vremena i ljubavi, pa mnogi koji pokušaju brzo odustaju. Za neke jednostavnije motive nije potrebna prevelika preciznost pa je i izrada brža, dok je za pejzaže potrebna potpuna točnost i tu nema mjesta za pogreške. Počela sam raditi i trodimenzionalne slike, one su posebno zahtjevne, potrebno je dosta pletenja i one iziskuju puno vremena i veliku preciznost, ali na kraju izgledaju "živo". Za izradu takvih slika potrebno je i do tjedan dana

"Najčešće radim poslijepodne i navečer kada obavim sve dnevne obaveze, a kako volim cvijeće i prirodu nije teško doći do motiva. Kada prođem kroz naša sela još ima starih slavonskih kuća koje me vrate vrate u djetinjstvo i uvijek me povuče želja da ih ugradim u svoje slike", kaže Đurđica Jurić, zaljubljena u svoj zavičaj.

Čarobni svijet za dušu

Članica je Udruge "Paleta suvenira" Osijek i Udruge zavičajnih slikara i pisaca Požeško-slavonske županije "Matko Peić". Imala je nekoliko samostalnih izložbi: u dvorcu Dore Pejačević u Našicama, u Malom salonu Gradskog Muzeja Požega, Gradskoj knjižnici, Požega, a sudjelovala je i na nekoliko skupnih. Izlaže po sajmovima i drugim manifestacijama, sudjelovala je i u humanitarnim radionicama. Rukotvorine su joj hobi koji ju je dosta obuzeo, prodajom slika za ga uspijeva financirati. Voli, kaže, otploviti u taj čarobni svijet slika od slame.

"Svatko ima potrebu za nekim trenutcima u kojima je sam sa svojim mislima, ja tada uzimam slamu i sve moje tuge i veselja su u mojim slikama, to je poseban svijet za mene i moju dušu."


Fotoprilog


Tagovi

Slike od slame Đurđica Jurić Žitarica Slavonske motive Ribbon art Cvijeće Paleta suvenira Matko Peić Rukotvorine Poseban svijet Vjeko Hudolin


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.