Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.10.2008.

Nikola Vidačić je jednostavno najbolji

Na natjecanju u Lipicama

  • 1.804
  • 85
  • 0

Na trodnevnom zaprežnom natjecanju u Lipici, osim slovenskih natjecatelja, nastupali su predstavnici i ostalih ergela lipicanaca i to iz Topolcianky iz Slovačke, Pibera iz Austrije i Szilvasvarada iz Mađarske.

Ove godine izostalo je sudjelovanje natjecatelja đakovačke ergele koja je i dalje u karanteni zbog pojave virusnog arteritisa kod njihovih natjecateljskih pastuha. Ipak su Hrvatsku, a i đakovačke lipicance (koji su sada u privatnom vlasništvu, a uzgojeni su na đakovačkoj ergeli) na ovom jakom turniru predstavljali članovi KK Osijek: naš najbolji vozač Nikola Vidačić i Ivica Bogadi.

Osim predstavnika ergela na turniru su sudjelovali odlični mađarski vozači Hódi Károly, Némedi István i Galambos Nándor koji su uz Vidačića i državnog prvaka Slovenije Mitju Mahorčića slovili za najveće favorite.

Veliki prostor s kojim raspolaže Lipica idealan je za organizaciju ovakvih turnira. Manjež za dresuru među najboljima je koji se ne može tako često vidjeti na zaprežnim turnirima, tako da su i vozači i konji mogli uživati u umijećima svoje vožnje. Čim je Nikola Vidačić ušao u prostor dresurnog parkura, vidjelo se da su mu konji najspremniji do sada. Iznimnom su lakoćom lipicanski šestogodi pastuh 92 Favory Mima i osmogodišnja kobila 975 Mara odradili sve elemente zahtjevnog dresurnog testa 8b. Tako da nas nisu iznenadile ocjena sudaca (51,58 boda) kojima je osvojio prvo mjesto u dresurnoj utakmici. Iza njega su se poredali Mahorčić s 55,81 i Hódi s 58,76 boda.

Naš drugi hrvatski predstavnik Ivica Bogadi je zauzeo deveto mjesto u dresurnoj utakmici, ali se nažalost nije mogao natjecati u sljedeće dvije utakmice zbog upale kopita kod lipicanske kobile. U maratonskoj vožnji dužina dionice A je bila 7,5 km, dionice D 1 km i dionice E 5,5 km sa postavljenih 6 fiksnih prepona od kojih je najzahtjevnija bila vodena prepreka. Za maraton je Vidačić upregao pastuha 92 Favory Mimu i kobilu 950 Batostu.

Nakon maratonske utakmice, razlika između Vidačića i Mahorčića bila je manja od jednog boda (0,27) za slovenskog vozača. No, mađari su poznati po dobroj vožnji preciznosti koja se vozi treći dan, posebno mladi i iznimno spretan mađarski vozač Galambos Nándor, poznat po vrlo brzim prolascima kroz parkure sa čunjevima.

Tako je i bilo. Galambos je jedini sa svega 3 boda kazne provezao parkur u dozvoljenom vremenu i pobijedio u utakmici vožnje preciznosti. Vidačić je nešto više od 6 bodova dobio za prekoračenje vremena i 3. mjesto u vožnji preciznosti mu je bilo dovoljno za tijesnu, ali zasluženu prvu pobjedu na međunarodnom turniru. Galambos je zauzeo 2. mjesto, a odlično treće mjesto pripalo je najboljem slovenskom vozaču Mitji Mahorčiću.

Vidačićev sin Marko je na svim utakmicama bio suvozač svom ocu. Vidačić se u Hrvatsku vratio s brojnim peharima. Osim onih osvojenih u utakmicama, dobio je i pehar za najboljeg stranog vozača. Sigurno njemu najdraža je i SPECIJALNA NAGRADA SUDACA za ljepotu vožnje i promidžbu lipicanaca koju je dodijelio Wolgang Chair (austrijski sudac). Chair je ujedno i predsjednik odbora za zaprežni sport austrijske konjičke federacije.

Ova nagrada je posvećena promidžbi baroknih konja, gdje lipicanac zauzima, svakako, vodeće mjesto.

Pobjedom u Lipici, Vidačić je nastavio niz uspješnih natjecanja na međunarodnim turnirima i to od Warke (Poljska) na svjetskom prvenstvu prošle godine i mađarskim gradovima Vecsesu i Fabiansebestyenu, gdje se ponovno uspio kvalificirati za svjetsko prvenstvo koje će se održati sljedeće godine, piše za Agroglas prof. dr. sc. Mirjana Baban, Poljoprivredni fakultet Osijek


Izvori

Glas Slavonije