Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.10.2008.

Nikola Vidačić je jednostavno najbolji

Na natjecanju u Lipicama

  • 1.804
  • 85
  • 0

Na trodnevnom zaprežnom natjecanju u Lipici, osim slovenskih natjecatelja, nastupali su predstavnici i ostalih ergela lipicanaca i to iz Topolcianky iz Slovačke, Pibera iz Austrije i Szilvasvarada iz Mađarske.

Ove godine izostalo je sudjelovanje natjecatelja đakovačke ergele koja je i dalje u karanteni zbog pojave virusnog arteritisa kod njihovih natjecateljskih pastuha. Ipak su Hrvatsku, a i đakovačke lipicance (koji su sada u privatnom vlasništvu, a uzgojeni su na đakovačkoj ergeli) na ovom jakom turniru predstavljali članovi KK Osijek: naš najbolji vozač Nikola Vidačić i Ivica Bogadi.

Osim predstavnika ergela na turniru su sudjelovali odlični mađarski vozači Hódi Károly, Némedi István i Galambos Nándor koji su uz Vidačića i državnog prvaka Slovenije Mitju Mahorčića slovili za najveće favorite.

Veliki prostor s kojim raspolaže Lipica idealan je za organizaciju ovakvih turnira. Manjež za dresuru među najboljima je koji se ne može tako često vidjeti na zaprežnim turnirima, tako da su i vozači i konji mogli uživati u umijećima svoje vožnje. Čim je Nikola Vidačić ušao u prostor dresurnog parkura, vidjelo se da su mu konji najspremniji do sada. Iznimnom su lakoćom lipicanski šestogodi pastuh 92 Favory Mima i osmogodišnja kobila 975 Mara odradili sve elemente zahtjevnog dresurnog testa 8b. Tako da nas nisu iznenadile ocjena sudaca (51,58 boda) kojima je osvojio prvo mjesto u dresurnoj utakmici. Iza njega su se poredali Mahorčić s 55,81 i Hódi s 58,76 boda.

Naš drugi hrvatski predstavnik Ivica Bogadi je zauzeo deveto mjesto u dresurnoj utakmici, ali se nažalost nije mogao natjecati u sljedeće dvije utakmice zbog upale kopita kod lipicanske kobile. U maratonskoj vožnji dužina dionice A je bila 7,5 km, dionice D 1 km i dionice E 5,5 km sa postavljenih 6 fiksnih prepona od kojih je najzahtjevnija bila vodena prepreka. Za maraton je Vidačić upregao pastuha 92 Favory Mimu i kobilu 950 Batostu.

Nakon maratonske utakmice, razlika između Vidačića i Mahorčića bila je manja od jednog boda (0,27) za slovenskog vozača. No, mađari su poznati po dobroj vožnji preciznosti koja se vozi treći dan, posebno mladi i iznimno spretan mađarski vozač Galambos Nándor, poznat po vrlo brzim prolascima kroz parkure sa čunjevima.

Tako je i bilo. Galambos je jedini sa svega 3 boda kazne provezao parkur u dozvoljenom vremenu i pobijedio u utakmici vožnje preciznosti. Vidačić je nešto više od 6 bodova dobio za prekoračenje vremena i 3. mjesto u vožnji preciznosti mu je bilo dovoljno za tijesnu, ali zasluženu prvu pobjedu na međunarodnom turniru. Galambos je zauzeo 2. mjesto, a odlično treće mjesto pripalo je najboljem slovenskom vozaču Mitji Mahorčiću.

Vidačićev sin Marko je na svim utakmicama bio suvozač svom ocu. Vidačić se u Hrvatsku vratio s brojnim peharima. Osim onih osvojenih u utakmicama, dobio je i pehar za najboljeg stranog vozača. Sigurno njemu najdraža je i SPECIJALNA NAGRADA SUDACA za ljepotu vožnje i promidžbu lipicanaca koju je dodijelio Wolgang Chair (austrijski sudac). Chair je ujedno i predsjednik odbora za zaprežni sport austrijske konjičke federacije.

Ova nagrada je posvećena promidžbi baroknih konja, gdje lipicanac zauzima, svakako, vodeće mjesto.

Pobjedom u Lipici, Vidačić je nastavio niz uspješnih natjecanja na međunarodnim turnirima i to od Warke (Poljska) na svjetskom prvenstvu prošle godine i mađarskim gradovima Vecsesu i Fabiansebestyenu, gdje se ponovno uspio kvalificirati za svjetsko prvenstvo koje će se održati sljedeće godine, piše za Agroglas prof. dr. sc. Mirjana Baban, Poljoprivredni fakultet Osijek


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎