Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji bijelci
  • 07.07.2018. 18:00

Nema sela nad Babine Grede: Manifestacija Konji bijelci objedinila ljubav, tradiciju i običaje

Mladi Babogredci na priredbi Konji bijelci koja se zadnjih godina odvija u okviru trodnevne manifestacije "Nema sela nad Babine Grede", dokaz su opstojnosti i tradicije i narodnih običaja.

Foto: Youtube/screenshot
  • 608
  • 50
  • 0

Mladi Babogredci na priredbi Konji bijelci koja se zadnjih godina odvija u okviru trodnevne manifestacije "Nema sela nad Babine Grede", dokaz su opstojnosti i tradicije i narodnih običaja. Potvrđuju to i sudionici, prema iz, prema ocjeni prosudbenoj povjerenstva, najljepše zaprege.

Jelena Gregorović koja se nalazila u najljepšoj zaprezi rekla je: "Svi se trude, ali izgleda da smo im mi bili najljepši pa smo pobijedili. Imamo originalne nošnje." Trudili se, pa stigli do titule najljepše svatovske zaprege.

Kola su za uspomenu, a konji za ljubimce

Franjo Gregorović: "Sve je tradicionalno, konji su lipicanci, a ovo su stara seljačka slavonska kola. U Babinoj Gredi se može vidjeti još dosta kola, iako ljudi nemaju konje." Kola su za uspomenu, a konji za ljubimce. Doduše, prema riječima konjogojaca, vrlo je skupa ta ljubav. 

Pripremali su se tako natjecatelji konjogojci za Konje bijelce, pa su posjetitelji mogli uživati i u disciplinama kao što su sklapanje kola, vezanje repa, uprezanje konja, vožnja na paliji i tekličko jahanje.

Rep je najbolje vezao Krešo Petričević iz Babine Grede i nije mu ovo prva pobjeda, a podijelio je tajnu te vještine, dok je pobjednik u uprezanju konja ove godine bio Petar Novoselac iz Strošinaca.

Ivan Kuna iz prosudbenog povjerenstva u Babinoj Gredi je 38 godina, odnosno svake priredbe kada se održavaju Konji bijelci: "Ove discipline mladima daju prostora i mogućnosti da se pokažu sa svojim konjima, koliko su spretni u tome. Ovo je velika stvar za Slavoniju i za običaje."


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Babina Greda Konji Zaprega Natjecanje Konji bijelci Lipicanci Nošnja Tradicija Običaji


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/