Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje kišnice
  • 14.09.2016. 07:30

Ne dopustite da kišnica propada!

Nemojte dopustiti da vrijedna kišnica koja je dar prirode propada. Sakupljajte je u spremnike koje ćete razborito rasporediti širom vrta.

Foto: bigstockphoto.com., photiconix
  • 4.361
  • 421
  • 0

Nemojte dopustiti da vrijedna kišnica koja je dar prirode propada. Sakupljajte je u spremnike koje ćete razborito rasporediti širom vrta. Prvi spremnici za vodu bili su obične bačve ili druge posude, postavljene tamo gdje je trebala voda za biljke. Voda koja je u njima stajala mogla se ugrijati, pa se i danas smatra da je topla voda najbolja za biljke.

Kišnica s krova

Namjenski konstruirani spremnici mogu se povezati s olucima na kući, stakleniku ili drugim dvorišnim zgradama, pa možete sakupljati kišnicu s krovova. Trajni su i imaju poprilični obujam, a vodu možete ispustiti slavinom pri dnu. Svakako postavite spremnik na opeke ili na postolje isporučeno s njim, kako bi vam kantica stala pod slavinu.

Prikrijte spremnik grmovima ili penjačicama. Izbjegavajte biljke koje brzo bujaju ili one s trnjem ili iglicama, jer do spremnika morate lako doći.

Zatvarajte spremnik da bi voda bila čista. To će spriječiti prodor svjetlosti i upadanje lišća i kukaca. Redovito dodajte malo ugljena da bi voda bila čista i svježa. Na vrh oluka postavite preljevnu cijev ili ćete s vremena na vrijeme morati ispustiti dio vode.

Spremnici za male vrtove

Za male vrtove i dvorišta nabavite kompaktni spremnik koji neće biti trn u oku. Trebao bi imati čvrstu, trajnu konstrukciju koja neće popustiti.

Većina biljaka preferira kišnicu. Ako je voda u vodovodu tvrda, biljke koje ne podnose vapnenac zalijevajte kišnicom. Ako morate zalijevati vodom iz slavine, površinskom sloju zemlje povremeno dodajte vrijesov kompost ili kompost od lišća da mu povećate kiselost. Druga je mogućnost da zakiselite vodu ili da vodi u kantici dodate malo octa. Ti će postupci pridonijeti stvaranju kiselih uvjeta koje biljke traže.

Nezagađena kišnica

Prva kiša nakon sušnog razdoblja često je puna prašine i nečistoća. Neželjenu onečišćenu kišnicu u kanalizaciju možete skrenuti malom skretnom cijevi privremeno postavljenom na kraj oluka. Nemojte je zaboraviti skinuti nakon prvog pljuska kako biste nastavili sakupljati kišnicu.

Kišnica je dragocjeno dobro koje čovjek sakuplja i koristi stoljećima. U sušnim je razdobljima vrijedna života, a usto je i blago kisela, što je idealno za većinu biljaka.

Sprave za sakupljanje kišnice s vremenom su bile sve bolje. Danas imamo spremnike i cijevi za spajanje s olucima, dvorišnim zgradama i staklenicima koje možete sami sastaviti. Postoje i cjeloviti gotovi sustavi koji odmah mogu početi sakupljati kišnicu.

Foto: bigstockphoto.com., photiconix


Tagovi

Spremnici Sakupljanje kišnice Nezagađena kišnica


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije