Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pejzažna arhitektura
  • 07.05.2017. 16:30

Napravite luksuzno seosko dvorište

Uređenje dvorišta po pravilima pejzažne arhitekture nije privilegija samo vlasnika u gradskim sredinama. To zadovoljstvo mogu sebi priuštiti i vlasnici na selu, čak i sa mnogo manje ulaganja, slobode izbora, a sa podjednako efektnim detaljima.

Foto: Magdalena Nenković
  • 4.283
  • 228
  • 0

Seosko dvorište uređeno prema standardima pejzažne arhitekture izgledat će podjednako luksuzno kao i ono koje se nalazi u bilo kojoj gradskoj sredini ili elitnim četvrtima. Dobra vijest je da za to nije potrebno značajno više novca, zbog niza prednosti.

Potrebno je samo minimalno intervenirati kada su u pitanju prirodne linije placa, konfiguracija terena, iskoristiti već postojeće drvorede, voćnjake, vinovu lozu i napraviti kompoziciju koja odgovara domaćinima. Bazen više nije tabu tema ni za seosku sredinu, a bio bazen je preporuka stručnjaka, jer je cijena njegovog održavanja zanemariva.

Razmislite o nepokrivenom treijmu - pergoli

Trijem koji je ujedno i pergola, jedno je od rkešenja. Jer, iako se na selu mnogo radi, domaćini sa ukućanima poslije napornog rada vole odmarati u hladovini. Na pergole u selima obično se pušta vinova loza, ali i glicinija (Wisteria sinensis), predivne ljubičaste boje ili čak bokele boje, može biti dobro rješenje. Da se od trijema napravi pergola, dovoljno je izbjeći crijep na dijelu koji želite.

Niveliranje terena nije neophodna

Seoska dvorišta, posebno ona u brdsko-planinskim područjima su neravna i često se pribjegava niveliranju terena, što nije neophodno, jer "nepravilnosti" često mogu biti prednosti. Posebno zato što je niveliranje skupo. Dvorište koje nije nivelirano daje mogućnost izrade mini terasastih cjelina te ćete na jednoj posaditi cvijeće, na drugoj začinsko bilje, napraviti fontanu ili jednostavno oblikovati travnjak.

Napravite svoje mjesto za logorsku vatru

U gradskim sredinama pri uređenju dvorišta vlasnici često žude za mjestom za vatru na otvorenom te to kompenziraju zidanjem roštilja. Vatra ih nostalgično asocira na mjesta iz kojih su potekli. Međutim, vlasnici seoskih dvorišta od ovog detalja mogu napraviti pravu luksuznu atrakciju, a da za to ne potroše gotovo ni jednu kunu. Njihova okolina prepuna je prirodnog kamenja od kojih se prave ložišta i mjesta za sjedenje. Ovi detalji se odlično uklapaju u ambijentalnu cjelinu.

Kombinirajte voće i cvijeće

Obilje voćnih vrsta koje svako gospodarstvo ima u dvorištima, bez obzira kojom poljoprivrednom proizvodnjom se bavi, također je prednost u pejzažnoj arhitekturi seoskih dvorišta. Bobičasto i jagodičasto voće koristi se za ishranu, ali istovremeno može poslužiti za dekoraciju u cvjetnim lejama. Jagode, ribizle, kupine ili borovnice odlične su za ovu namjenu.

Stabla voća nezaobilazna su u dvorištima na selu, i nikada ih ne treba uklanjati, osim ako nisu oboljela, već prema njima treba uklapati ostali sadni materijal. Već je poznato pravilo da stabla koja više idu u visinu treba saditi do kraja placa, a niža prema unutrašnjosti.

I za kraj bazen - zašto ne!

Bazeni nisu rezervirani samo za skupo uređena, elitistička dvorišta čije fotografije gledamo u luksuznim časopisima. Sela imaju još jednu pogodnost. Mogu se uklopiti u ekološki koncept. Gradnja je relativno laka i nema skupih kemikalija za održavanje vode. Ovi bazeni u vizualnom smislu podsjećaju na jezera iz prirode. U njima se može plivati, ali i uživati u prirodnom okruženju od vode, kamena i biljaka.

Bio bazeni od se razlikuju od klasičnih bazena po načinu gradnje, a osobito po načinu pročišćavanja vode. Funkciju pročišćavanja vode u ovim bazenima, umjesto kemikalija, preuzimaju biljke koje stvaraju idealne uvjete i stanište za mikroorganizme. Voda prolazi kroz pijesak i kamenčiće i stalno se čisti pomoću mikroorganizama. U toj zoni biljke stvaraju poseban prirodni ambijent i prave skladan prijelaz ka ostalom zelenilu u vrtu.

Foto: Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!