Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušmula
  • 28.11.2022. 15:00

Mušmule berite poslije prvog mraza: Čaj od plodova liječi impotenciju i djeluje protuupalno?

Mušmula se od davnina primjenjuje u narodnoj medicini zbog svog protuupalnog, antivirusnog i antibakterijskog djelovanja.

Foto: Depositphotos/SonSam
  • 3.607
  • 292
  • 0

Mušmula ili divlja kruškica Mespilus germanica vodi porijeklo iz jugoistočne Azije. Rimljani su ju donijeli u srednju i južnu Europu gdje se odlično prilagodila. Pripada porodici ruža i srodnik je jabuke. Otpornija je na štetnike i bolesti od drugih jabučastih vrsta.

Stablo dostiže visinu od 4 do 8 metara. Ima snažan i razgranat korijenov sustav i široku krošnju. Cvijet je sličan cvijetu jabuke, ali su latice veće. Cvjeta kasno i tako izbjegne kasne proljetne mrazove. Samooplodna je vrsta i nisu joj potrebni oprašivači. Nezreli plodovi su tvrdi i gorki, jer sadrže puno tanina. Dobro uspijeva na svim tipovima zemljišta, ali je važno da je dobro drenirano.

Beru se mekani, prezreli plodovi

Najbolje je s berbom pričekati i pustiti da prođe prvi mraz. Tek tada plodovi će postati mekani, slatki i spremni za berbu. Mogu se ubrati i nezreli. Takve stavimo u zamrzivač na jedan dan kako bi se pokrenuli procesi dozrijevanja.

U 100 g plodova ima 47 kcal. Zreli su bogati vitaminima A, C, B kompleksom, željezom, kalcijem, kalijem, selenom, cinkom, fosforom. Sadrže šećere i organske kiseline, puno ugljikohidrata i vlakana.

Ljekovita svojstva

Mušmula se od davnina primjenjuju u narodnoj medicini zbog svog protuupalnog, antivirusnog i antibakterijskog djelovanja. Izuzetno pozitivno djelovanje ima kada su u pitanju problemi i upale probavnih organa, za liječenje bronhitisa, kod problema s gihtom i bubrežnim kamencem. Mogu se koristiti listovi, plodovi i kora.

Čajevi od mušmule

Čaj od listova pomaže kod virusa, infekcija i za snižavanje temperature, dok čaj od zrelih plodova liječi rane u ustima, zaustavlja krvarenje desni, djeluje na afte, osvježava dah i liječi impotenciju. Priprema se od dva ploda koja narežemo na manje komade, ali nemojte rezati sjemenke. Prelijemo ih vrelom vodom, poklopimo i ostavimo najmanje 1 h. Procijedimo i pijemo tri puta po šalicu tijekom dana. Može se dodati malo meda i soka od limuna.

Pričekajte dok ih ne "ofuri" mraz (Foto: S.Dovečer)

Od cvjetova se priprema ukusan čaj koji služi za jačanje probavnih organa. Oni se beru i suše na prozračnom mjestu.

Konzumacija mušmula pomaže trudnicama da se riješe mučnine i održavaju ravnotežu vitamina i minerala. Potreban je oprez i ne treba pretjerivati u konzumaciji, jer može izazvati alergiju. Ne preporučuje se osobama s probavnim smetnjama i dijabetičarama tip 1.

Našla je primjenu u kozmetici, jer se od nje prave učinkovite maske, kreme i losioni koji pomažu u borbi s aknama, zatežu i posvjetljuju kožu, doprinose oporavku noktiju i kose.

Ukusna zimnica

Od njih se pripremaju kompoti, džemovi, želei, sokovi, deserti, likeri i rakija.

Osim što je ukusan, liker od mušmule je i ljekovit. Priprema se od: 500 g zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda i1 l vinjaka s 40 posto alkohola.

Plodovi se operu, odrežemo im peteljke i stavimo u teglu. Prokuhamo vodu i šećer ili med. To prelijemo preko mušmula i dolijemo vinjak. Sve promiješamo i dobro zatvorimo teglu. Ostavimo da odleži dva tjedna uz povremeno mućkanje, a zatim se tekućina procijedi i ulije u staklene boce koje začepimo. Liker se čuva na hladnom mjestu.

Kako napraviti ljekovitu medicu? Predlažemo tri recepta

Za džem će biti potrebno 1,2 kg mušmula, 1,5 kg šećera ili 1 kg meda i 7,5 dcl vode.

Prokuhana voda i šećer ili med dodaju se očišćenim i opranim mušmulama i kuha se oko 50 minuta uz neprestano miješanje. Vruća masa se presipa u sterilizirane teglice koje zatvorimo.


Povezana biljna vrsta

Mušmula

Mušmula

Sinonim: Divlja kruškica | Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće uzgaja u obliku stabla koje može dosegnuti 4 do 5 m,... Više [+]

Tagovi

Mušmula Divlja kruškica Mespilus germanica Džem Čaj od mušmule Liker od mušmule Narodna medicina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]