Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medica
  • 25.11.2022. 07:30

Kako napraviti ljekovitu medicu? Predlažemo tri recepta

Ukusni aperitiv poslije kojeg nema osjećaja mučnine, glavobolje ili slabosti. U pripremi je najbolje koristiti lozovaču i lipov ili bagremov med

Foto: Depositphotos/Shaiith79
  • 10.542
  • 347
  • 0

Jedno od najstarijih pića koje se konzumira i danas je medovača ili medica. Ovaj liker od rakije i meda je svoju popularnost stekao i zbog svoje ljekovitosti, pod uvjetom da se umjereno konzumira. Za pripremu se koristi rakija šljivovica, kajsijevača, dunjevača ili viljamovka, a najbolja je lozovača jer nema mirisa. Sadržaj alkohola je oko 35 posto. Više alkohola daje prejako piće i gubi se okus likera. Od meda najbolji je lipov ili bagremov. Med iz crnogoričnih šuma treba izbjegavati, jer ove vrste daju gorčinu gotovom proizvodu.

Ljekoviti liker

Pčelinji proizvod daje ovom piću niz pozitivnih osobina. Kako se ne obrađuje na visokim temperaturama, med zadržava svoju ljekovitost. Konzumiranje pomaže oporavku tijela poslije teškog fizičkog napora ili prehlade, povećava izdržljivost.

Naročito pozitivno djeluje na probavni trakt jer sprječava nastanak upalnih procesa u njemu. Pozitivno djeluje na apetit i probavu. Regulira rad endokrinog sustava i poboljšava cirkulaciju. Djeluje protiv virusa i bakterija.

Zanimljivo je da nakon pijenja medovače nema osjećaja mučnine, glavobolje ili slabosti. Ipak, oprez je potreban jer povećava krvni tlak. Njena kvaliteta ovisi od kvalitete upotrijebljenih rakije i meda. Preporučuje se da se poslužuje topla.

Jednostavno se priprema

Postoje mnogobrojni recepti za pripremu, a za sve je zajedničko da su jednostavni. Glavni sastojci su med i rakija, a mogu se dodavati limun, đumbir, razno ljekovito i začinsko bilje i slično. 

Recept sa šljivovicom

Za pripremu po ovom receptu neophodno je: 1 l šljivovice, 400 ml flaširane ili destilirane vode, 300 g meda. U rakiju dodamo med i promiješamo, a zatim dodamo vodu. Otopina se prelije u staklene tegle koje dobro zatvorimo i ostavimo na tamnom mjestu sljedećih jedan do dva mjeseca. Redovno se treba mućkati, jer će se tako med rastopiti.

Nakon toga sadržaj se profiltrira i prelije u staklene boce. Jačina pića ovisi od sadržaja alkohola u rakiji i dodane količine vode.

Medovača s limunom

Po ovom receptu dobivamo piće koje ima aromu na limun, a ako se koristi i sok, blago kiselkasti okus. Za pripremu će vam biti potrebni: 1 l 40-postotne rakije, 300 do 400 g meda, korica jednog limuna i 0,1 do 0,3 l vode.

Rakiju zagrijati do maksimalno 40ºC i dodati joj med. Miješati dvije do tri minute kako bi se otopio. Preliti u staklenu teglu, dodati koricu i po želji sok limuna, zatvoriti i povremeno promućkati sljedeća dva tjedna. Nakon toga se profiltrira i prelije u boce. Najbolje je da odstoji oko mjesec dana prije konzumacije. Pored korice limuna možemo dodati i pet do šest listova mente.

Recept s bijelim vinom i vanilijom

Bit će nam potrebno 3,5 l lozovače 45-postotne, 3 dl bijelog vina, 3 dl flaširane vode, 2 kg meda, štapić vanilije.

Sve se pomiješa u loncu i zagrije do maksimalno 40ºC kako bi se med rastopio. Miješa se nekoliko minuta i zatim prelije u staklene tegle. Kako bi se poboljšao okus, možemo u svaku teglu dodati komadić štapića vanilije ili neki od začina (menta, đumbir) i dobro zatvorimo. Ostavi se sljedeća tri tjedna. Poželjno je da se sadržaj protrese, jer dolazi do taloženja meda. Na kraju tog perioda med je razložen, potrebno je procijediti kroz filter papir ili gazu i preliti u boce koje dobro zatvorimo.


Tagovi

Liker Medovača Rakija Med Medica Kako Recept


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.