Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Gredica
  • 28.04.2019. 09:00
  • Varaždinska, Varaždin

Mali vrt za održivo sutra: 500 učenika uzgajat će voće i povrće na vlastitim gredicama

Učenici će sadržaj iz kurikuluma Prirode i društva usvajati na aktivan način uzgajanjem voća i povrća na vlastitim gredicama na ekološki način.

Foto: Udruga Gredica
  • 1.288
  • 129
  • 0

Oko 500 učenika prvih i drugih razreda II., III, IV. i VI. osnovne škole Grada Varaždina će u sklopu projekta Mali vrt za održivo sutra! varaždinske Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica, učiti o održivom razvoju unutar redovne nastave Prirode i društva i tijekom programa produženog boravka.

Učenicima ćemo omogućiti da sadržaj iz kurikuluma Prirode i društva usvajaju na aktivan način uzgajanjem voća i povrća na vlastitim gredicama na ekološki način. Na taj način djeca će imati priliku da na terenu aktivno i iskustveno uče o sadržajima važnima za racionalno korištenje prirodnih resursa, ali i poboljšanje kvalitete njihovih života”, kazala je voditeljica Udruge i voditeljica projekta Rusalka Majer pojasnivši kako će osim za učenike, edukativni programi vezani za teme održivog razvoja bit će organizirani za učitelje, ali i zaposlenike Udruge Gredica.

Projekt će tako doprinijeti povećanju znanja i vještina i aktivnog sudjelovanja učenika, ali i učitelja i nastavnika u sadržajima iz područja održivog razvoja, posebice održivog uzgoja hrane”, zaključila je Majer. 

Nositelj projekta je Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica, a partneri na projektu su II., III., IV. i VI. osnovna škola Varaždin. Korisnici su učenici nižih razreda osnovnih škola, učitelji i zaposlenici škola partnera te zaposlenici Udruge Gredica. Projekt je vrijedan ukupno 347.910 kuna, od čega  bespovratna sredstva Ureda za udruge iznose 313.119 kuna dok preostali iznos od 35.000 kuna sufinancira Grad Varaždin. Projekt će se provoditi 12 mjeseci odnosno od 1. ožujka 2019. - 29. veljače 2020.

“Učit ćemo djecu da hrana ne dolazi iz trgovina, već iz prirode”

“Rado smo se uključili u ovaj projekt na poziv Udruge Gredica, jer nam je itekako stalo pružiti učenicima uvjete za cjeloviti razvoj i za razvoj i život u skladu s prirodom, koji je danas važniji nego ikad prije. Svaka škola ima vlastite interese i vlastitu organizaciju kako će provesti ovaj projekt, ali ono što nas zajedno objedinjuje je izgradnja ekološkog povrtnjaka s povišenim gredicama i sa svim ostalim sadržajima za uređivanje takvog povrtnjaka. Djecu na taj način učite da hrana ne dolazi iz supermarketa i trgovina nego iz prirode”, kazao je ravnatelj VI. osnovne škole Mario Stančić.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević zahvalila je Udruzi Gredica te svim školama koje sudjeluju u projektu.

“To je hvalevrijedan projekt i veseli nas što će u 12 mjeseci trajanja projekta učenici u našim školama imati mogućnost da stvore vlastiti vrt prema ekološkim načelima te da kroz proces uzgoja vlastite hrane i bilja u vrtu uče o okolišu, ekosustavima i njihovoj ravnoteži, važnosti bioraznolikosti te važnosti odgovorne upotrebe prirodnih resursa što je danas vrlo važno i dobro da djeca uče o tim temama od najranije dobi”, kazala je pročelnica Draženka Dević te izrazila nadu kako će takvih projekata biti i više, navodi se između ostalog u priopćenju Udruge Gredica. 


Tagovi

Udruga Gredica Učenici Ekološka proizvodnja Mali vrt za održivo sutra


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).