Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovni turizam
  • 03.02.2014. 18:37

Lovačka elita zauzela Baranju

Zahvaljujući interesu inozemnih lovaca, do kraja ožujka ove godine u cijelosti će biti ostvaren plan prihoda od lovstva i usluga u lovnom turizmu

Foto: freepik.com
  • 380
  • 34
  • 0

Hrvatska ima dugu lovnu tradiciju, veliku biološku raznolikost te očuvane prirodne resurse, prije svega flore i faune. Ti preduvjeti čine Hrvatsku privlačnom i atraktivnom destinacijom za turiste, pa tako i lovce. Ako pogledamo službenu statistiku, broj lovaca u Hrvatskoj posljednjih desetak godina bilježi kontinuirani rast i danas ih je više od 70.000, a trend porasta bilježi i brojno stanje glavnih, komercijalnih vrsta divljači, što samim time prati i povećani broj odstrijeljene divljači. Isto tako, u lovištima istočne Hrvatske, posebice na području Baranje, gdje obitava prirodno uzgojeni jelen, prošla lovna sezona rezultirala je pozitivnom bilancom lovišta, a prema najavama, kapaciteti za sljedeću lovnu sezonu već su popunjeni.

U lovišta u Baranji, koja gospodare jelenom i divljom svinjom, u lov dolazi više od 80 posto lovaca iz stranih država, u pravilu zemalja Europske Unije i Skandinavije. Pri tome govorimo o ponudi životinja relativno velike trofejne odnosno financijske vrijednosti, pa bismo takav turizam mogli okvalificirati kao elitni, namijenjen ljudima veće platežne moći. No, ako bismo gledali cjenovno, može se naći za svakoga ponešto jer hrvatsko se lovstvo još uvijek može pohvaliti brojnim populacijama divljači kojom se gospodari na primjeren način, što rezultira i optimalnim brojnim stanjem.

Iako je lovna sezona u lovištima Hrvatskih šuma - Uprave šuma Osijek (Lovište Podunavlje-Podravlje i Breznica kod Đakova) zbog velikih poplava, najavljivala slabiju sezonu, do kraja ožujka ove godine u cijelosti će biti ostvaren plan prihoda od lovstva i usluga u lovnom turizmu od približno pet milijuna kuna.

Tijekom lovne sezone, poglavito u vrijeme rike jelena i skupnih lovova na divlje svinje pa sve do 15. siječnja, kada je nastupio lovostaj na jelensku divljač, zabilježen je velik interes, većinom elitnih inozemnih lovaca, a smještajni kapaciteti lovačkih kuća bili u cijelosti su popunjeni, kao i tijekom lova na divlje svinje.

Ostvaren je 80-postotni komercijalni lov pri ostvarenju lovno-gospodarskih osnova koje su predviđale odstrjel 462 košute i jelenske teladi u lovištu, čime je ostvaren i dodatni prihod. Da bi se ostvarili još veći prihodi od turizma, uskoro će započeti radovi na povećanju broja postelja u lovačkim kućama u Baranji, ali i priprema iznimno značajnih razvojnih projekata kojima će se aplicirati na EU fondove.

Foto: freepik.com


Tagovi

Lovni turizam Lovna sezona Baranja Prihod Divlje svinje Rika jelena Komercijalni lov


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?