Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 24.02.2009.

Lipicanci opet beskućnici zbog spora oko zemlje?

Lipicanci - nakon povratka promblemi

  • 1.052
  • 51
  • 0

Nakon spektakularnog povratka lipicanaca u ergelu Lipik iz 16-godišnjeg ratnog prognanstva, očekivao se lijep nastavak priče o tim plemenitim životinjama, posebno nakon što je ergela postala Državna u okviru Hrvatskog centra za konjogojstvo, koje je također smješteno u Lipik.


Zapelo kod plaćanja


Država je do sada izmirila troškove smještaja i ishrane konja od listopada 2007. do studenoga 2008. godine Poljoprivredi Lipik u iznos u od 1,28 milijuna kuna, a preostalo plaćanje do kraja veljače je zapelo zbog nepotpisanog ugovora. Zbog toga je i Hrvatski centar za konjogojstvo i Grad Lipik iznenadio sadržaj dopisa kojim Poljoprivreda Lipik odbacuje sve prijedloge ugovora o najmu ekonomskog dvorišta ergele i traži da se paralelno s tim rješava pitanje njihovog zahtjeva za zemljište.

U dopisu koji je poslan 18. veljače, Poljoprivreda Lipik traži da se izvrše dospjele obveze plaćanja najma od prosinca do veljače, a da se od 1. ožujka do 30. travnja izradi novi ugovor. To znači, piše u dopisu, da do kraja travnja HCK koristi objekt konjušnice i gnojnicu, a ukoliko se do tada ne razriješe pitanja tražene zemlje, bit će Hrvatskom centru za konjogojstvo uskraćeno korištenje objekata u koje su smješteni konji.


Konji pred deložacijom


Ipak, Željko Butorac direktor Poljoprivrede Lipik kaže kako, bez obzira na nastli spor, konji "neće na ulicu". Takvo pismo osudili su i u HCK, koji smatraju da Poljoprivreda ucjenjuje državu, ali i u Gradu Lipiku gdje gradonačelnik Antun Haramija kaže da Poljoprivreda Lipik dugoročno radi protiv svojih interesa i Grada Lipika. Ravnatelj Čačić je o nastalom slučaju informirao pet ministarstava podsjećajući što je država uložila u obnovu objekta ergele, odnosno štale, a sada Poljoprivreda u navodi kako će konje izmjestiti i uskratiti korištenje objekta.


Mato Čačić, ravnatelj HCK


- Sve nas koji smo uključeni u razgovore oko budućnosti Hrvatskog centra za konjogojstvo i Državne ergele Lipik iznenadio je stav Poljoprivrede Lipik prema kojem se ne prihvaća niti jedna stavka ugovora, jer žele zemlju u zamjenu za nekretnine. Da bi se došlo do vlasništva mora se poštivati zakonski postupak koji traje, a pitam se što da radimo s konjima, oni moraju jesti i ne mogu čekati. To je ucjena RH i to za nikoga nije dobra vijest.

Tekst i slika: Duško Kliček/EPEHA


Izvori

Jutarnji list