Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.09.2008.

Lipicanci iz Lipika

konačno uspješni konjogojci u zapadnoj slavoniji

  • 3.023
  • 143
  • 0

U svijetu je registrirano oko šest tisuća konja lipicanske pasmine, od kojih se oko 1.200 nalazi u Hrvatskoj. Od toga je 900 konja u privatnom uzgoju.

Godišnje izvješće o stanju uzgoja konja u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu Hrvatskog stočarskog centra u Lipiku bila je odlična prilika za posjet Ergeli “Lipik” i njezinim lipicancima.
Ergela “Lipik” imala je značajnu ulogu u razvoju konjogojstva, a posebno u uzgoju lipicanaca.

Iako je osnovana tek 1938. godine, ona vuče svoje korijene u 1919. godinu, kad je utemeljena Državna ergela “Petrovo” (Stančić) u Zagrebu kao logičan nasljednik Pastuharne u Zagrebu, osnovane još 1850. godine. Od 1934. do 1938. ergela u Stančiću izgubila je veliki dio rasplodnoga materijala, pa je likvidirana, a u Lipiku, tadašnjoj općini Pakrac, osnovana je Državna ergela “Lipik.” Prijašnji vlasnik toga posjeda bio je Stjepan Lajer. Rad ove ergele od 1938. do 1957. dao je veliki doprinos razvoju lipicanaca, a sama je ergela svojevremeno bila jedina ergela vranaca i dorata u Europi. Godine 1938. nabavljeno je 27 rasplodnih kobila, od čega 19 sivih i osam tamnih iz jedanaest rodova.

Od 1975. u tadašnjoj Radnoj organizaciji Poljoprivreda Lipik počelo se razmišljati o revitaliziranju ergele, no to je učinjeno tek početkom 1982. Dana 18. listopada te godine ergela je ponovno proradila kad je iz ergele u Lipici u Sloveniji dovezeno prvih dvanaest kobila. Od toga vremena u ergeli se pojavljuju dva roda: rod englanederia preko kobila allegra i rod gidrana preko kobila gaeta i gaetana. U Lipiku su rođeni i prevedeni u rasplodne pastuhe Pluto, Conversano i Favory, a ergela je od tada udovoljavala zahtjevima sporta (visoke dresure i vožnje), te turističko-rekreacijskim i vojnim potrebama.

U razdoblju Domovinskog rata ergela je 1991. napadana minobacačima iz okolnih srpskih sela. Većina je konja tada stradala unutar ergele ili na okolnim livadama, o čemu postoje i videomaterijali britanske vlade. Devedesetak lipičkih konja otuđeno je i prebačeno u Srbiju, gdje se i danas oni preživjeli i njihovi potomci nalaze u lošem stanju. Štale i sve popratne objekte Ergele Lipik, koja se nalazi unutar poljoprivrednog kombinata, potrebno je obnoviti do kraja. I moramo priznati da je jako mnogo napravljeno i da je danas Ergela, bez obzira na to što nije sve završeno, u odličnom stanju. Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, nedavno je obećao vidljivo poboljšanje. U državnom proračunu predviđena su sredstva za Lipik, znači ergela će dobiti konkretan novac za svoj opstanak. U svijetu je registrirano oko šest tisuća konja lipicanske pasmine, od kojih se oko 1.200 nalazi u Hrvatskoj. Od toga je 900 konja u privatnom uzgoju, što je također velika specifičnost u odnosu na druge zemlje, a što nam je priskrbilo tri glasa u skupštini LIF-a (Lipizzan International Federation), istaknuo je i Čačić prilikom zajedničkog obilaska ergele. Ova je ergela jedna je od tri klasične ergele lipicanaca u svijetu, uz slovensku Lipicu i austrijski Piber. Dakle, matično stado ergele svojim je podrijetlom usko vezano uz izvorno klasično stado konja od kojih je nastala lipicanska pasmina.

D. RUKOVANJSKI


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proizvodnja i prodaja ukrasnog bilja OPG Rešetar, Laduč kraj Zaprešića. Sadnice šimšira lat. Buxus sempervirens oblikovane šišanjem u tzv. "TOPIARY" forme: kugla, stožac, spirala, piramida, kugle na katove, kugla na štapu. Više info o našoj... Više [+]