Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjogojstvo
  • 27.05.2022. 16:30

Lipicanac 27 Maestoso Trompeta - šampion sajma u Novom Sadu

Šampion ovogodišnjeg sajma je bijeli lipicanac 27 Maestoso Trompeta iz konjičkog kluba "Conversano".

Foto: Lidija Pribelja
  • 1.832
  • 133
  • 0

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sajmu, koji završava danas, javnosti su predstavljeni najbolji i najljepši konji koje su vlasnici i uzgajivači mogli ponuditi. Stručni žiri je zasjedao i donio konačnu odluku o tome koje će grlo ponijeti prestižnu titulu šampiona sajma.

Sima Paunović iz Surduka kod Stare Pazove konjogojstvom se bavi kako sam kaže "otkako zna za sebe". Ljubav prema plemenitim životinjama se u obitelji prenosila s koljena na koljeno.

Što je vlasnik, a što uzgajivač?

Već 30 godina aktivni je sudionik i izlagač na ovom sajmu, a njegovi pastusi i kobile su oduvijek bili među najviše rangiranima. Nekoliko grla s njegovog gospodarstva ponijelo je titulu šampiona sajma na koje je izuzetno ponosan.

Ove je godine izložio već nagrađivanu kobilu 101 Weru XI pasmine lipicanac staru 22 godine kojoj je i vlasnik i uzgajivač, kao i pastuha lipicanca 27 Maestoso Trompetu - šampiona ovogodišnjeg sajma u vlasništvu Zorana Turkovića iz Surduka, uzgajivača ergele Kelebija. U svom posjedu trenutno ima tri kobile i dva ždrjebeta.

Nagrađena kobila Sime Paunovića

Kako otkriva naš sugovornik, važno je razgraničiti pojam vlasnika i uzgajivača. Vlasnik je onaj tko je tog konja kupio, a uzgajivač je ergela ili osoba kod koje se ta kobila oždrijebila.

"Postoji devet linija u lipicanskom uzgoju, a Maestoso je jedna od njih. Šampion liniju nosi po ocu, a po majci ime što znači Maestoso je očeva linija, a Trompeta je ime majke. Očeva linija se naglašava isključivo kod pastuha", objašnjava Paunović.  

Ljubav koja se ne može opisati

Šampion ima 21 godinu i pripada klasi E (Elita) kao najboljoj od svih, a iza sebe je ostavio preko 260 potomaka i samo na ovom sajmu su šest njih i svi su ušli u uži izbor. Nagrađivana kobila Wera također pripada najboljoj - E klasi, nekoliko puta je bila "prva pratilja".

"Od 300 prijavljenih konja, izabrati najboljih 80 nije lak posao. Suci su bile izuzetni korektni i smatram da su obavili odličan posao. Jako sam zadovoljan rezultatima i konačnom odlukom", uz osmijeh kaže.

Šampion Sajma

"Konjogojstvo je za mene hobi i prije svega ljubav koju vam ne mogu opisati", kaže opisujući da konje voli zbog njihove ljepote, elegancije i gracioznosti. "Prelijepa i mila bića. Budući da se bavim i ratarstvom i stočarstvom, nakon svakog napornog radnog dana uvijek navečer posjedim u štali i provedem vrijeme s konjima, pričajući im i četkajući ih - uvijek mi se obraduju kada me ugledaju, kao i ja njima", kaže Paunović.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredni sajam Sima Paunović Vlasnik konja Šampion Lipicanci Maestoso Trompeta


Autorica

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirana biologinja, zaljubljenica u prirodu, uvijek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima.


Partner