Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.01.2009.

Košare i krtole

Jurica Tucak iz Runovića od predsjedničkog kandidata do meštra za izradu i prodaju imotskih tradicijskih ukrasnih predmeta

  • 986
  • 42
  • 0

Ni oštre zimske bure, snijeg i kiša ne smetaju Jurici Tucaku iz Runovića u njegovu neobičnom poslu kojim, kako sam kaže, želi na trenutak zaustaviti prošlost radeći na očuvanju baštine svoga kraja. Trenutačna kriza i nedostatak materijalnog za njega i nije neko zlo.

Zanimljiv po svojoj političkoj vokaciji, ovaj nezavisni općinski vijećnik u Vijeću općine Proložac bio je i nekadašnji predsjednički kandidat, suparnik Stjepanu Mesiću, te kandidat za Hrvatski sabor.

Za sebe će reći kako nije političar, nego da se politika bavi njime.

I kao takav, odlučuje Jurica maknuti politiku u stranu te se posvetiti ponajprije očuvanju tradicijskih zanata i izrade predmeta koji su se nekada svakodnevno koristili u njegovu kraju.

Košare, sprtve i krtoli u njegovim rukama dobivaju zanimljive oblike, a Jurica kao da im na poseban način želi udahnuti dušu. Za one koji svrate do njegova štanda na imotskom pazaru, Jurica će uz originalne tradicijske predmete svojim zanimljivim anegdotama zabaviti Imoćane.

Dok uzima sljedeći snop dugih šiba ubranih uz rijeku Vrljiku, nadodat će pomalo šaljivo, ali i ozbiljno:

- Da mene ne bi šibe šibale, ja njih lomin, stvarajući od njih ukrasne predmete.

I nije Jurici žao što, eto, kao političar nije možda uspio, jer smisao svog života on je, kako zna ponoviti, pronašao. Samo se pita jesu li i svi oni koji se bave politikom isto to pronašli.

vedrana bekavac šuvar / epeha


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

crni oblaci nad žutim poljem.... #RuralFoto #Priroda