Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje ribe
  • 11.06.2022. 15:00

Konzerviranje ribe: Kako obaviti obradu i soljenje?

Ribu možemo čuvati na razne načine, a jedno od njih je sušenje. No, prije toga ju treba pažljivo pripremiti

Foto: Depositphotos/Bravissimo
  • 607
  • 45
  • 0

Konzerviranje ribe se može obaviti na mnogobrojne načine, a najčešće je sušimo dimljenjem koje može biti hladno ili toplo. Razlika je u temperaturi zraka kojom se ono obavlja. Rok trajanja produžava dim koji je prirodni antiseptik. On daje poseban okus i miris.

Na uspjeh našeg rada će osim tehnologije dimljenja veliki utjecaj imati: izbor kvalitetne vrste ribe, obrada i odabir drveta.

Izbor i obrada

Možemo sušiti sve vrste ribe, ali se najčešće suše: šaran, pastrva, smuđ, linjak, tuna, bakalar, losos, jesetra, crvenperka, jegulja i druge. Kod sušenja više komada potrebno je da budu ujednačene veličine.

Prvi korak je da se riba obradi i pripremi. Potrebno ju je oprati. Manji primjerci koji su teški do 0,7 kg se suše cijeli, a veći se režu na komade koji ne bi trebali biti deblji od 4 cm ili se suše obrađene polovice.

Postoje različiti načini obrade, a koji ćete koristiti, ovisi od veličine ribe i naših želja. Jedan od načina je da se reže s leđne strane, dok drugi podrazumjeva otvaranje s trbušne i poslije odvajanja glave vadi se kralježnica do repa.

Soljenje

Nakon čišćenja unutrašnjosti cijela riba ili komadi se operu i posuše ubrusom kako bi se uklonio višak vode. Zatim se obavlja soljenje, a možete koristiti i razne začinske biljke koje će ju dodatno aromatizirati (ružmarin). Soljenje treba biti ravnomjerno s obje strane, ali pazite da ne pretjerate. To je najčešća greška, jer se meso ponaša poput spužve i brzo upija sol. Lakše ga je dosoliti nego ukloniti višak. Najbolje je koristiti krupnu morsku sol.

Šaran je odličan za sušenje (Foto: Depositphotos/Kzenon)

Količina soli ovisi i od izbora tehnike sušenja. Kod hladnog sušenja možemo je dodati malo više.

Nakon toga ribu stavimo u posudu i ostavimo sljedeća 24 h kako bi se ocijedila suvišna količina vode. Dužina odležavanja ovisi od njihove debljine. Polaže se u posudu s kožom na donjoj strani kada se radi o polovinama ili komadima. U ovoj fazi možemo ju dosoliti kako bi potaknuli izdvajanje vode, ako smo prvi puta dodali premalu količinu. 

Po završetku odležavanja potrebno je oprati višak soli, a zatim se postavlja u sušnicu kako bi iskapala suvišna voda. Ako želite brže do sušene ribe, bolje je da ju narežete na komade, posebno kada se radi o većim primjercima koji bi se sušili desetak dana.

Izbor vrste drveta

Na okus gotovog proizvoda veliki utjecaj ima izbor vrste drveta. Joha i kleka izuzetno poboljšavaju okus i čak samo nekoliko njihovih grančica dat će jedinstveni delikatan, slatkast okus, aromu, zlatnu boju. Za johu je karakteristično da se slaže sa svim vrstama. Njezin je dim blag i ne prekriva izvorni riblji miris. Drvo javora se pokazalo najbolje za dimljenje pastrve.

Bukva daje zlatnosmeđu obojenost, a hrast intenzivan drvenasti miris. Od voćnih vrsta poželjne su: trešnja, jabuka, šljiva, kruška ili oskoruša. Često se miješaju jabuka i hrast, trešnja i hrast. Umjesto hrasta može se uzeti bukva. U mješavinama voćno drvo ne treba prelaziti 60 posto.

Za dimljenje se mogu koristiti grančice kupine, maline, ribiza, a treba izbjegavati crnogorične vrste jer imaju visok sadržaj smole koja će ribi dati gorak okus i prekriti površinu masnim slojem.

Najpoželjnije je koristiti suho drvo, jer slabije vlažno daje opor okus i ne treba ga koristiti u ove svrhe. Najbolje je upotrijebiti čips od drveta. Kada se koriste komadi, svakako skinite koru. Ona može sadržavati smolu koja neće pogodovati procesu sušenja.


Tagovi

Riba Obrada ribe Sušenje ribe Vrsta drveta Proces Soljenje ribe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐