Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Kinologija
 • 15.09.2008.

Komondor - mađarski pastirski pas

Mađarski ovčarski psi sve su popularniji među hobistima

 • 4.510
 • 165
 • 0

Komondori su od davnina mađarski pastirski psi Azijskog porijekla. Preci su im došli skupa sa mađarskim nomadskim plemenima preko Karpata i ostali su na području današnje Mađarske. Spada u FCI: 1. Skupina - ovčari i pastirski psi (osim Švicarskih pastirskih pasa). sekcija 1 Ovčari.
Radni ispit nije potreban. Komondor je velik i snažne je građe. Ima jako zanimljiv vanjski izgled i zahtjeva da ga se iskreno i sa puno poštovanja tretira. Nije pas koji će sve napraviti da bude u centru pažnje. Njegovo robusno tijelo je prekriveno čvorovima, uzlovima, (nešto slično dreadlocksima), koji za 3-4 godine, koliko se ta dlaka razvija narastu do poda. Kada tijelo gledamo sa strane, ono tvori pravokutnik sa oblim kutovima. Krupna, dlakava glava se uzdiže nad tijelom. Rep nose lagano prema dolje i pri kraju se uzdiže na gore, skoro pa vodoravno sa tijelom. Dlaka je boje slonovače.
" Dužina tijela prestižna je od visine i težine.
" Najdublja točka prsnog koša je prosječno u nivou sa polovinom visine hrpta.
" Njuška je nešto kraća nego dužina cijele glave.
Nevjerojatno je hrabar kada čuva ili brani od nepoznatih i nepovjerljivih vlasništvo i dom njegovog gospodara. Napada tiho, bez upozorenja. On smatra područje na kojem živim svojim i ljubomorno ga brani od drugih. Njegova priroda je sumnjiva. Tijekom dana više voli ležati na mjestu s kojeg može promatrati što se oko njega događa. Noću je uvijek u pokretu
Glava je široka, u dobrom razmjeru s tijelom. Čak ga ni gusta čvorasta dlaka na glavi ne čini neproporcijalnim s tijelom.

Kostur i tijelo

Krupne kosti, dobro razvijene, a usto ima i dobro razvijeno čelo, kratke su karakteristike. Tijelo je dobro razvijeno ali ne prestrmo. Nos je ravan, tupo odrezan, crn. Kost koja ide između očiju i nosa je ravna s laganom, ravnom i mekanom udubinom. Usta su crna, usko pašu u usnu šupljinu i čeljusne kosti. Kutovi usta su oštri. Čeljust je vrlo mišićava, jaka i snažna. Jak i kompletan škarasti zagriz, prema vrstama zagriza. Obrazi su široki, srednje duljine, a oči Horizontalno smještene, tamno smeđe. Crni prsten im točno sjeda u očnu jabučicu. Uši su Smještene srednje visoko sa strane lubanje. Lagani prijelaz iz V- u U-formu. Ne podižu s niti kad nešto čuje niti kad napada. Vrat je jako mišićav. Stoji pod kutom od 35 stupnjeva od horizontalnog položaja. U tihim ili mirnim situacijama nosi ga u ravnini svojeg tijela. Bolji je kratki vrat od srednje dugačkog, bez podvojka (podbratka) ili okovratnika. Dijelovi tijela koji formiraju leđnu liniju su široki i jako mišićavi. Greben je dovoljno dug, vidljivo definiran od naprijed, a leđa kratka, dok su slabine srednje dužine. Šape su široke, srednje duljine, stagniraju. Prsa su široka, jako mišićava. Prsa srednje dužine, široka, duga. Donja leđna linija lagano je zamotana, umotana.

Prsa široka i snažne noge

Rep je nisko smješten, vidljivo zavinut; vrh repa je dignut gore, skoro horizontalno. Poželjno je da rep seže do skočnog zgloba stražnje noge. Kad je uzbuđen rep je podignut najviše do razine leđa. Na suđenje o udovima prilično utječe njihova dlaka. Prednje noge su ravne i okomite, paralelne i stupaste gledano od naprijed i sa strane. Prsa su široka i to daje psu široki razmak među nogama, slobodu pokreta i snagu. Udovi su dobro povezani sa tijelom. Kosti su im snažne i moćne. Zglobovi su veliki. Vrhovi ramena su prosječno visoki. Vrhovi ramena su smješteni vertikalno preko najdublje točke u prsima. Stražnje noge su velike, s jako dobro učvrstenim prstima. Jastučići su škiljasto sivi i široki. Nokti su škiljasto sivi. Moraju biti veće od prednjih. 5 jastučić na stražnjim nogama treba odstraniti. Pozicija stražnjih nogu podupire tijelo u pravom kutu. Nastavljaju se na sapi srednje dužine, široko, preferiraju se jako mišićavi udovi. Bedra su jako mišićava, prostrana. Hod je lagan, slobodan i ubrzan. Radi velike i široke korake. Koža je dosta pigmentirana i škiljasto je sive boje. Usnice i nepce zahtijevaju tamniju pigmentaciju. Smanjena pigmentacija i roza koža su neželjeni. Cijelo tijelo je prekriveno dugom dlakom. "Kaput" se sastoji od grubljeg gornjeg dijela i mekanije pod dlake. Karakteristike dlake su određene duljinom gornje dlake pa sve do pod dlake. Kovrčava dlaka koja se neprestano petlja je temelj. Jednak i gust, valovit, čvorast kaput treba dnevnu njegu. Manje skupine dlake su malo čvoraste ili uopće nisu. Dlaka je najduža na sapima, na slabinskom dijelu i na uzdignutom stražnjem dijelu (20-27 cm). Straga, po prsima i na području ramenih uzvisina, srednje je dužine (15-22 cm), na obrazima, oko očiju, i vrh glave, na ušima, na vratu i na udovima je dlaka kraća (10-18 cm) i na ustima i nižim dijelovima udova je najkraća (9-11 cm). Počešljana ili pak zapostavljena dlaka ne valja i boje je slonovače.
Mužjaci su visoki najmanje 70 cm., a koje 65. Psi teže 50 - 60 kg., a kuje 40 - 50 kg. Pasmina pokazuje nekoliko pogrešaka u tipu i to je uvelike slučaj kod svih jer je uzgajana sa istim ciljem.

Ovo su najčešće mane:

 • Nedostatak pigmenta na nosu, očima i višim zaokruženim točkama tijela.
 • Drugačije oči.
 • Labava konstrukcija, manjak mišića.
 • Entropija, Ektropija.
 • Krivi zagriz i usta.
 • Svijetla uha ili uha drugačijeg oblika.
 • Kratak rep (završava 3 cm iznad tijela).
 • Krivo se kreće i teški udovi.
 • Kaput koji nije boje slonovače ili je pigmentiran

Autor: Mihalj Pall Farkaš


Tagovi

Kinologija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

145 godina Poljoprivrednog instituta