Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetno osvjetljenje
  • 30.09.2018. 10:30

Kako iskoristiti LED sijalice i pomoći svojim biljkama da rastu

Postoje mnogobrojni načini koji će omogućiti da vaše biljke uspijevaju kao na prirodnoj, sunčevoj svjetlosti. Jedan od njih su LED sijalice, koje daju sunčeve UV zrake, a biljkama omogućavaju da izrastu zdrave i jake. 

Foto: Pixabay / syndy
  • 9.210
  • 45
  • 0

Živite li u stanu, vrlo je vjerojatno da nemate dovoljno prostora za vrt. Ipak svaki, pa i najmanji prostor, zahtijeva svjetlost, da bi biljke mogle rasti, da se razvijaju i da obavljaju fotosintezu. Postoje mnogobrojni načini koji će omogućiti da vaše biljke uspijevaju kao na prirodnoj, sunčevoj svjetlosti. Jedan od njih su LED sijalice, koje daju sunčeve UV zrake, a biljkama omogućavaju da izrastu zdrave i jake. 

Najvažnije je da utvrdite kolikim prostorom raspolažete i koje biljke želite uzgajati, piše Backyard Boss. Na osnovu toga odaberite sijalice koje najbolje odgovaraju za određene biljke. Ako uzgajate biljke koje je prije zime neophodno unijeti u zatvoreni prostor, osigurajte dovoljnu visinu sijalicama, kako ne bi spržile biljčice. Što je prostor veći, potrebna je jača voltaža sijalica. Posijano sjeme ne zahtijeva jako UV zračenje. 

Kako napraviti vrt pod LED osvjetljenjem?

Pripremite: sjemena ili presadnice, zemlju, teglice, sijalice, lampe, šarafe i matice. 

Na samom početku posijte sjeme ili posadite rasad u zemlju, u odgovarajuću teglicu. Potom odaberite sijalice. One velike gustoće pogodne su za otporne biljke, kao što su paprat ili ruže. Sijalice slabije gustoće koriste se za uzgoj sukulenata i biljaka mekih cvjetova, kao što su božur ili mak. Sijalice u boji su također vrlo korisne, jer neke biljke bolje napreduju pod crvenim ili plavim svjetlom. 

Sijalice namjestite na lampe s "guščjim vratom", odnosno one koje ćete lako pokretati i okretati u pravcu koji vam najviše odgovara. Instalirajte ih na zid ili ih postavite da stoje. Iskoristite odgovarajuće šarafe, kako vam lampa ne bi pala na biljke, ako je namontirate na zid. Pozicionirajte ih na određenu distancu u odnosu na biljke. Najsigurnija udaljenost je od 120 cm do 150 cm. O ovome posebno vodite računa ako uzgajate povrće, jer ove se biljke lako mogu oštetiti, ako se koristi prejaka sijalica. Vodite se računicom - koliko je sunčeve svjetlosti potrebno određenoj biljci - i na taj način podesite lampe. 

Svetlost i biljke
Primjer udaljenosti lampi od biljaka

Na jednostavan način možete instalirati i prekidač ili tajmer, zahvaljujući kome će sve biljke biti pod svjetlom ili bez svjetla, ovisno od toga jeste li se odlučili za "on" ili "off" i u kojem momentu. Naravno, postoje i aplikacije, kojima preko telefona možete kontrolirati osvjetljenost.

Njega biljaka po osvjetljenjem

Kao i obično, važno je voditi računa da biljke dobivaju dovoljno vode, ali i da je u teglicama dobra drenaža, kako bi višak vode otjecao. Najjednostavnije je da koristite lončanice s rupicom na dnu, a po potrebni izbušite još nekoliko rupa. Vodite računa o tome u kojem stadiju je koliko svjetlosti potrebno biljkama, pa sve prilagodite pomjerajući vratove lampi i mijenjajući sijalice.  


Tagovi

LED sijalice LED osvjetljenje Biljke Lampa Umjetno svjetlo za biljke


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]