• Berba kokičara
  • 14.09.2019. 16:30

Kada brati kokičar i kako ga sušiti

Berbu nemojte odlagati, obavite ju prije nego kukuruz zahvati mraz. 

Foto: Depositphotos/taviphoto
  • 1.067
  • 59
  • 0

Kod uzgoja kukuruza kokičara, za razliku od šećerca, možemo biti puno opušteniji kada je u pitanju berba - ne mora se pratiti kada je na vrhuncu slatkoće nego ga jednostavno pustiti da dozrije

Kukuruz kokičar je najbolje ostaviti u vrtu sve dok stabljika ne posmeđi i dok se ne sasuši. Bere se ručno, uvijanjem i povlačenjem svakog klipa sa stabljike. 

Berbu nemojte odlagati, obavite ju prije nego kukuruz zahvati mraz

Treba četiri do šest tjedana sušenja

Kokičar možete pripremiti za sušenje još na stabljici. S klipova povucite komušinu pa će se kokičar djelomično osušiti. 

Kokičar treba oko četiri do šest tjedana sušenja na vrlo prozračnom mjestu do potrebne vlažnosti od oko 13-14%. Ako niste sigurni jesu li zrna dovoljno suha i ako nemate vlagomjer, u određenim vremenskim razmacima okrunite 100 zrna i iskokajte ih. 

Naime, ova vrsta kukuruza se neće ispucati (iskokati) ako nema optimalnu količinu vlage unutar zrna. Kada se zrno zagrijava, vlaga isparava i uzrokuje da zrno prsne. 

Može se čuvati godinama

Klipovi kokičara se mogu sušiti u platnenim vrećama koje mogu biti obješene u garažu ili sličnu prostoriju, ili ih raširiti vani na mjestu gdje oko klipova cirkulira topli zrak. 

Nakon mjesec dana sušenja, zrna možete okruniti s klipova i pospremiti ih u staklenke s poklopcem. Ovaj se kukuruz može čuvati godinama u hladnim, suhim, tamnim uvjetima u podrumu i sličnim prostorijama.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz kokičar

Kukuruz kokičar

Sinonim: Kokičar | Engleski naziv: Popcorn maize | Latinski naziv: Zea mays L. ssp. everta Sturt.

Kukuruz kokičar ima ekstremno tvrda zrna, a endosperm je skoro u potpunosti rožast izuzev malog dijela oko klice gdje je brašnast. Po obliku zrna ova podvrsta ima dvije forme:... Pročitaj više »

Tagovi

Berba kokičara Kukuruz kokičar Kokanje kukuruza Pucanke Optimalna vlaga


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima... Dio slikica mog vrta #mojepovrće...zbog Parkinsonove bolesti ne radim, i imam dobri... Pročitaj cijelu bilješku »