Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada ukrasa
  • 06.04.2020. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ivanka Prskalo: Život u izolaciji može biti zanimljiv, pustite mašti na volju

Igrajte se, pustite da vam samo mašta bude granica. Sve će nam brže i bezbolnije proći i Uskrs će nam, bez obzira na sve, biti lijep, poručuje Ivanka Prskalo čije slike od suhih latica cvijeća oduševljavaju. Ima i za nas niz zanimljivih ideja.

Foto: arhiva Ivanke Prskalo
  • 1.422
  • 622
  • 0

Ivka Ivanka Prskalo sedamdesetogodišnja je supruga, majka, baka i vlasnica kućne ljubimice, predivne kujice Tonke koja joj i inače jako puno znači, a još više u ovo vrijeme koje nas je snašlo. Danas umirovljenica po struci je diplomirana ekonomistica, a što je najvažnije, Ivka je pozitivna i vedra osoba. Živi u istočnom dijelu Zagreba, u stanu na 4. katu s pogledom na prekrasne obronke Zagrebačke gore.

"Sve donedavno uživala sam sa svojim unučicama na terasi i balkonima punim cvijeća kojeg obožavam, kao i u dugim šetnjama po prekrasnim parkovima i šumarcima koji nas okružuju. No, nažalost, te moje predivne umirovljeničke dane, kao i mnogim mojim sugrađanima i šire, prekinula je pandemija i potres", govori Ivka kojoj su nedavni događaji u potpunosti poremetili svakodnevicu. Mnoge ljude iz njenog susjedstva potres je ostavio bez krova nad glavom, uplašene i zabrinute.

Iako tlo svakodnevno i dalje podrhtava ona nastoji normalno živjeti, optimistički, i bodriti sve oko sebe. Svakoga se trudi poticati na lijepe misli, pokazivati im lijepe stvari, naučiti ih veseliti se sitnicama i nadati se opet sretnim danima.

Svoje radove poklanja rodbini i prijateljima ili ih daje u humanitane svrhe

Od kada je preboljela tešku bolest i otišla u mirovinu počela se intenzivnije baviti kreativnim stvaralaštvom. "Neki 'umjetnički' talent, da ga tako nazovem, oduvijek čuči u meni i tek je prije desetak godina, kada mi je to slobodno vrijeme dozvolilo, malo jače isplivao na površinu. Pošto obožavam cvijeće, počela sam ga prešati i raditi slike od suhih latica s raznim motivima. Najduže sam se zadržala na damama iz nekih prošlih vremena. Napravila sam na stotine i stotine slika i imala dvije samostalne izložbe te nekoliko skupnih. Nisam željela prodati niti jednu svoju sliku, već sam ih poklanjala prijateljima, rodbini i davala u humanitarne svrhe. I dalje to radim", povjerava nam Ivka i dodaje da njen interes za kreativu nije stao na tome.

Zanimljivi cvjetići 

Pomalo crta, slika, piše prozu i pjesme za djecu, izrađuje skulpturice i velike lutke tehnikom kaširanja, lutke od čarapa punjenih vatom, nakit od polymer gline. "Ušla sam i u svijet quilinga, decoupaga, kusudama. U zadnje četiri godine izradila sam i oko 40 jaslica i s njima bila po izložbama, čak i do Rima. Posebno me veseli rad s papirom koristeći razne tehnike od kojih sam mnoge i sama izmislila. Veseli me koristiti odbačenu papirnatu ambalažu tako da često recikliram. Izrada dekoracija za Božić i Uskrs su posebna priča i posebna radost, isto tako i čestitke koje sama izrađujem", opisuje dok priznaje da tu njena mašta dolazi u potpunosti do izražaja. Najljepše od svega je što svoju ljubav prema izradi malih slatkih stvarčica može prenijeti na djecu. "Nažalost, baka sam postala tek prije dvije godine, ali sam zato djecu prijatelja i kumova uveseljavala svojim radovima i njih uvela u taj svijet kreative", navodi.

Desetak godina posjećivala je jedan Dom za nezbrinutu djecu u Zagrebu i s njima radila vesele dekoracije za priredbe, prigodne blagdane i za prodaju kako bi si djeca zaradila džeparac. Držala je radionice u osnovnim školama i vrtićima. "Prekrasno je družiti se s malenima i prenijeti im ljubav te zaposliti njihove prstiće", smješka se sa sjajem u očima.

Ivkini kreativni prijedozi za ugodno provedeno vrijeme u četiri zida

"Želja mi je i vas, koji imate imalo talenta i volje, potaknuti na kreativni rad u ovo nesretno vrijeme izolacije, kod nas u Zagrebu i potresa. Nema troškova, nije potrebno preveliko umijeće, a donijet će vam radost jer ćete vrijeme iskoristiti zaista ugodno. Pogotovo ako imate djecu ili unučad s kojima će biti zanimljivije i veselije raditi i dvostruko se radovati konačnim radovima", poziva Ivka.

Neki od njenih prijedloga su sljedeći:

  1. Izrada cvjetića, anđelčića, zečića, patkica, pijetlova, košarica i raznih lutkica od kutija za jaja.

Sigurno i sada svi imate po koju kutiju od jaja u svojoj kući. To je zahvalan materijal za izradu svega  što vam mašta dopušta.

Za izradu cvjetova ne treba ništa drugo nego izrezati ona ispupčenja (stožac) iz kutije i škaricama oblikovati latice, više njih zalijepiti zajedno, umetnuti od papira, špage ili bilo čega prašnike, a od onih udubljena na kutijama sa strane napraviti listiće, sve zalijepiti na štapić ili složiti neku dekoraciju na grančici, na stolu, u košari za nadolazeći Uskrs. Cvjetove možete obojati, a i ne morate ako imate žute, sive ili zelene kutije. (Vidi slike 1, 2, 3)

Za izradu pijetlova s košaricom za pisance i patkice materijal je isti, također kutije za jaja, isto najprije izrezati ono ispupčenje iz kutije (za pijetla zajedno izrezati i udubljenje u koje će ići pisanica) i krenuti na ukrašavanje. Pijetlovima i patkicama dodati krijestu, kljun, krila.. Granica je samo vaša mašta. (Sl. 4)

Za izradu anđelčića, zečića i lutkica sve isto samo što je potrebna i glavica. "Ja sam nasreću imala nekoliko komada kupljenih ranije, ali nije veliki problem ni napraviti ju doma, ili ako se ima kakva veća drvena perla iz ogrlice, također može poslužiti. Inače su te kupljene glavice od vate. Doma ih se može napraviti također od vate i malo ljepila (drvofixa) ili ljepila od brašna. Kad se osuše nacrtati okice, nosić i smješak na usnama", upućuje nas ova kreativka. Dalje se izrezivanjem iz ostatka kutija može napraviti sve što poželite: uha, rep i šape za zeku, krila i ručice za anđelčiće, kapice, šeširice, pelerinice, košarice, torbice i sl za lutkice. (Vidi sl. br. 5, 6, 7, 8 i 9)

  1. Izrada većih lutkica od raznih ambalažnih kutija, rola od papira, balona koje se spoje ljepilom, kašira novinskim ili wc papirom. Kad je sve suho i čvrsto oboji se akrilnom bojom i nacrta lice, šašije odječa ili obuče nešto od svoje djece ili unuka. (Sl. 10 )

"Igrajte se, pustite da vam samo mašta bude granica, ispunite ove dane veseljem, kreativom i druženjem s najdražima u vašem domu. Sve će nam brže i bezbolnije proći i Uskrs će nam, bez obzira na sve, biti lijep", poručuje naša 'mlada' umirovljenica dok svima šalje veliki pozitivni i kreativni pozdrav. Da, mlada, jer čovjek je toliko mlad koliko života u sebi nosi. A Ivka Ivanka Prskalo ga ima začuđujuće puno.


Fotoprilog


Tagovi

Ivana Prskalo Cvijeće Prešanje Kreativnost


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo