Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisac kućni ljubimac
  • 26.11.2017. 12:00

Ivanin kućni ljubimac je lisac Teo!

"Moj Teo je sasvim obična lisica koju sam pripitomila, od koje sam napravila svog prijatelja, sada smo potrebni jedno drugom i on je sada jedinstven u svijetu", kaže Ivana Vujasin.

Foto: Arhiva Ivane Vujasin
  • 7.279
  • 659
  • 0

Srednjoškolka Ivana Vujasin iz sela Petrinja, nedaleko od Kostajnice u susjednoj BiH, ima neobičnog kućnog ljubimca, lisca Tea. U razgovoru s Ivanom saznali smo kako ga je udomila i da joj je oduvijek bila želja da ima lisicu.

"Tea su lovci pronašli u šumi nakon što je ostao siroče. Bio je mali, imao je negdje oko mjesec dana kada mi ga je prijatelj donio. Roditelji su bili malo skeptični po pitanju držanja divlje životinje, ali kada je došao svi su ga odmah zavoljeli kao i on nas", priča nam Ivana.

Teo je mladi mužjak crvene lisice starosti 8 mjeseci, dužine 90 cm i težine oko 5-6 kilograma. Omiljeni obrok mu je piletina. Nije ga potrebno kupati, jer se sam čisti. Cijepljen je i sluša naredbe. Njegovo ponašanje najsličnije je ponašanju psa. Ivana pored Tea ima i tri psa, pa čak i kokoši, ali svi zajedno se izvrsno slažu.

Slobodno odlazi u šumu

Teo i Besa dobro se slažu

Teo ima svoju prostoriju poput kućice, ali preko dana vrijeme provodi u kući kao ravnopravan član obitelji. Pošto je Ivanina kuća u blizini šume Teo po svojoj želji slobodno odlazi u prirodu, ali se i vrati svojoj vlasnici kada osjeti potrebu.

"Nije bilo nikakvih problema do sada s okolinom. Ponekad se malo grublje igra s kokama pa bude perja naokolo. Dogodi se da pažljivije reagira na ljude, ali imati lisicu u suštini nije neki poseban problem. Šetamo i igramo se, velika je maza", objašnjava nam Ivana i dodaje kako joj je omiljena knjiga u djetinjstvu bila Mali princ.

"Baš tako je i moj Teo, sasvim obična lisica koju sam pripitomila, od koje sam napravila svog prijatelja, sada smo potrebni jedno drugom i on je sada jedinstven u svijetu."

Iako nismo uspjeli progovoriti nemuštim jezikom kako bi pitali Ivaninog lisca Tea koja je njegova tajna i šta o svemu ovom on misli, osjećamo da je njegova poruka takođe jednostavna: "Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo..."

Foto: Arhiva Ivane Vujasin


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić