Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etno Motiv
  • 12.11.2019. 07:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ivana Hađina čuvarica je hrvatskog tradicijskog tkanja

Zapravo je samo mašta granica u upotrebi ovih tkanina! Važno je naglasiti da sve sami dizajniramo - ručno; svu pripremu programa također radimo sami, tako da je svaka tkanina u potpunosti izrađena unutar tvrtke, ističe ponosna vlasnica tvrtke Etno Motiv.

Foto: arhiva Ivane Hađina
  • 1.333
  • 458
  • 0

“Sam početak Etno Motiva seže u rane devedesete, kada je moj otac, koji je bio profesor na Tekstilno tehnološkom fakultetu, osmislio tkanine i proizvodio ih kroz obrt. Odlaskom u mirovinu, otac je ugasio proizvodnju. U vrijeme dok se on time bavio, ja sam radila nešto sasvim drugo i nije me izrada tekstila s etno motivima previše zanimala.

S vremenom sam ipak uvidjela dvije stvari: kreativna i emotivna strana su prepoznale vrijednost tih tkanina te važnost da one budu očuvane, a komercijalna strana prepoznala je prostor na tržištu za njihov plasman. I tako sam krenula u cijelu priču nabavke i reparacije stroja, izrade programa za tkanine i probijanja na tržištu”, ukratko je opisala svoje početke Ivana Hađina, vlasnica tvrtke Etno Motiv d.o.o. koja se bavi proizvodnjom tekstila s tradicionalnim, ali i modernim motivima proizvedenim na tradicionalan način.

Originalni i kvalitetni proizvodi otvaraju tržište

Ivanin pristup poslu i klijentima je visoko profesionalan, komunikacija je jednostavna, a proizvodi originalni i kvalitetni te se mnogi kod nje odlučuju naručiti poklone za svoje poslovne partnere. Tkani stolnjaci proizišli iz tvrtke Etno Motiv d.o.o. krase mnoga domaćinstva i griju srca njihovih vlasnika. Ti stolnjaci su vječni podsjetnici na bogatu hrvatsku etnografsku baštinu.

Ponosna vlasnica Ivana Hađina 

Proizvodnja obuhvaća tkaninu u metraži za razne namjene, od dekorativnih predmeta do odjeće. Etno Motiv d.o.o. izrađuje stolnjake i nadstolnjake koji se koriste u domaćinsktvima, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, kao suvenir te za narodne nošnje. “Zapravo je samo mašta granica u upotrebi ovih tkanina! Važno je naglasiti da sve sami dizajniramo - ručno, bez upotrebe kompjutera; svu pripremu programa također radimo sami, tako da je svaka tkanina u potpunosti izrađena unutar tvrtke”, ističe ponosna vlasnica.

Institucije bi trebale poticati male proizvođače

Početak proizvodnje bio je težak jer je trebalo kupiti industrijski stroj (kakvih je jako malo u Hrvatskoj) i kompletno ga preurediti. Radi se o rabljenom stroju starom 40 godina koji je dugo stajao u skladištu. “I naravno, sam izlazak na tržište koje je malo i većinom ne cijeni domaći proizvod, stresan je i ključan za svaku firmu. Danas je količina posla zadovoljavajuća, iako je veliki problem nestabilnost tržišta zbog čega je nemoguće planirati širenje i daljnje ulaganje”, kaže Ivana Hađina .

Želja i planova je puno ali su, kao i u većini slučajeva, financije veliki problem. “Teško je ulagati kad se to radi isključivo vlastitim sredstvima, a tržište je jedan mjesec dobro, sljedeći loše. Na žalost, institucije koje bi trebale prepoznati i male proizvođače, to ne čine, pa ovisimo o svojim resursima”, kaže vlasnica tvrtke Etno Motiv.

Hrvatsko tradicijsko tkanje mora biti prepoznatljivo u suvremenom društvu

Izuzetno im je važna kvaliteta i ponose se time što sve proizvode u Hrvatskoj. “Mali postotak stanovnika uistinu cijeni domaće. Potrošači su često zbunjeni jer, na primjer, na kobasicama od mađarskog mesa piše ‘Proizvedeno u Hrvatskoj’. Dorada i proizvodnja izjednačene su u očima potrošača i stoga se mnogi od njih osjećaju prevareno. To je veliki izazov za sve male proizvođače i nešto na čemu bi država i institucije trebale više raditi”, ističe ova mlada poduzetnica koja svoj posao obavlja s velikom strašću i puno ljubavi.

Hrvatsko tradicijsko tkanje mora biti prepoznatljivo u suvremenom društvu 

Ivana Hađina jedna je od rijetkih koji svojim radom omogućavaju da hrvatsko tradicijsko tkanje bude prepoznatljivo i u suvremenom društvu te da ostavi neizbrisiv trag i uspomenu na neka prošla vremena.


Fotoprilog


Tagovi

Etno Motiv Ivana Hađina Hrvatsko tradicijsko tkanje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo