Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Coprnica
  • 22.07.2019. 12:15
  • Sisačko-moslavačka, Brest Pokupski, Petrinja

Inspiracija joj je selo, a od jute, drveta i čipke stvara poklone s dušom

Danas djeca imaju sve i svašta pa sam se pitala što pokloniti takvom djetetu. Pored komercijalnih igračaka i odjeće, željela sam djetetu podariti posebnu vrijednost i stvoriti vezu s tradicijom, kaže Slavica Đunđuš, vlasnica obrta Coprnica iz kojeg izlaze sjajne rukotvorine.

Foto: arhiva Obrta Coprnica
  • 1.351
  • 254
  • 0

"Kad sam prije tri godine igrom slučaja ostala bez posla, odlučila sam pokrenuti nešto svoje i tako otvorila obrt za proizvodnju i izradu rukotvorina Coprnica. Htjela sam da naziv bude prepoznatljiv u čemu sam, čini se, uspjela. U biti 'coprnica' označava vještu ženu, a upravo to je ono po čemu sam željela da moj obrt bude karakterističan“, započinje svoju obrtničku i životnu priču Slavica Đunđuš, vlasnica obrta Coprnica.

Pamuk, juta, drvo, čipka. I selo kao izvor inspiracije

"Volim prirodu i prirodne materijale, kao repromaterijal uglavnom koristim pamučne tkanine, jutu, drvo, čipku i ostalo. Ideja mi je  vratiti u domaćinstva prirodnost, spojiti tradicionalno i moderno kroz ukrase za kuću, a ujedno da imaju i element funkcionalnosti. Najčešće izrađujem predmete koji se koriste svakodnevno, kao što su stolnjaci i jastučnice, a uglavnom su neobičnih kombinacija materijala jute i čipke“, opisuje gospođa Slavica i dodaje da ukrase izrađuje pretežno ručno, ali i da koristi kućnu šivaću mašinu. Nema odvojeni prostor koji bi koristila kao radionu tako da se kreativan nered proteže kroz prostorije privatne kuće.

Pregačice s uzorcima kakvi su se koristili od davnina

Slavica Đunđuš rođena je u Sisku, a djetinjstvo je provela u Brestu Pokupskom kod Petrinje, malom mjestu za koje je izuzetno emotivno vezana. Bez obzira na sve obveze, svaki slobodan trenutak voli provesti na selu, tražeći inspiraciju za svoje proizvode. "Oduvijek sam posjedovala tu kreativnu crtu, a rukotvorine bih nekada poklanjala prijateljima i rodbini. Danas djeca imaju sve i svašta pa sam se pitala što pokloniti takvom djetetu? Pored komercijalnih igračaka i odjeće, željela sam djetetu podariti posebnu vrijednost i stvoriti vezu s tradicijom.

Kako manja djeca vole biti u kuhinji s mamama i bakama, odlučila sam se za pregačice s uzorcima kakvi su se koristili od davnina (npr. točkice), a da bi pregačice bile zanimljivije, na njih stavljam razne aplikacije. Sve ih radim na poznatim starim kućnim mašinama tako da ih ukrašavam i vezom. Djeca u mlađoj dobi vole sudjelovati u kuhinjskim poslovima, zašto ih onda ne razveseliti i dodatno motivirati, a kada prerastu pregačicu, ostane im draga uspomena“, govori gospođa Slavica.

Darujući rukom izrađeni predmet, daruje se kompletan poklon rađen s dušom

"Nije lako. Iako mi jednim dijelom pomaže suprug, većinu odrađujem sama - od dizajna, nabave, marketinga, proizvodnje, te na kraju prodaje i isporuke. Sve to oduzima puno vremena i zato je potrebna jako dobra organizacija, ponekad se radi i do kasno u noć. Prodajem isključivo na manifestacijama, ali pokazuje se i sve veći interes za poslovne poklone u Hrvatskoj i van zemlje. Bilo bi puno lakše kada bi institucije imale više razumijevanja za nas male proizvođače koji trošimo puno vremena na izradu, a teško postižemo visoke cijene proizvoda. Ponekad, radi visoke kotizacije, ne možemo doći na neka mjesta gdje su naši radovi traženi te nas to koči u rastu i razvoju“, smatra vlasnica obrta Coprnica.

Mala umjetnička djela kreativne Slavice 

Gospođa Slavica svakom proizvodu pristupa individualno i ne daje ga u prodaju dok ne izgleda upravo onako kako je zamislila, dakle nema 'fušanja', kako bi sama rekla. U izradu ulaže maksimalnu pažnju, posvećuje se i najmanjem detalju, a proces rada je jedinstven. "Cilj mi je opstati i proširiti asortiman, ali ostati dosljedna sebi. Voljela bih da sve više ljudi uvidi vrijednost originalnog rukom rađenog proizvoda te da, kada već nešto poklanjaju, poklone predmet 's dušom' proizveden u Hrvatskoj“, dodaje za kraj Slavica Đunđuš.


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Coprnica Slavica Đunđuš Rukotvorine Juta Drvo Čipka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."