Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Engleski tippler
  • 07.01.2014. 19:23

Golubarenje s Tipplerima

Engleski tippler je savršen letač jer se po dužini leta i izdržljivosti u uvjetima u kojima leti ne može usporediti ni s jednom drugom vrstom letača u svijetu

Foto: flugtippler.ch
  • 1.100
  • 91
  • 0

Tko se želi baviti ovim golubovima, mora znati da se radi o životinjama perzijsko-indijskog porijekla. Pojavljuju se u puno boja i obilježja, ali je lako razlikovati ih od drugih rasa golubova. Danas jedva možemo naći tipplere u izvornom punokrvnom obliku jer prevladavaju jata poznatih uzgajivača pa govorimo o Hughes-tiplerima, Boden-tipplerima, Meredith-tipplerima, dakle poznati po svojim uzgajivačima.

Svi tipovima je zajedničko to da fantastično lete. Engleski tippler je savršen letač jer se po dužini leta i izdržljivosti u uvjetima u kojima leti ne može usporediti ni s jednom drugom vrstom letača u svijetu. Dužina leta tipplera je već odavno prešla 20 sati. To je prava natjecateljska rasa, za vrhunske letove, vrlo zahvalna za držanje i preporuča se uzgajivačima koji imaju natjecateljskog duha. Danas tipplere mozemo naci u mnogim zemljama svijeta. Mnogi kažu kako je u uzgoju tipplera dobro kada se započne sa parom starijih golubova koje je najbolje uzeti od uzgajivača koji je aktivan sudionik u natjecanjima. Takav čovjek, naime, može puno pomoći svojim savjetima i znanjem. Ne preporučuje se kupnja golubova kod dva ili vise različita uzgajivača, jer ti golubovi mogu biti različiti u stilu leta kao i u ponašanju.

To početno jato koje nastane od primjerice, dva rasplodna para, koje će činiti okosnicu uzgoja, treba dobro čuvati, i nipošto ga ne izlagati opasnostima slobodnog leta. Najbolje je imati grupu jednako starih mladih golubova, pa se zato gleda da se stari golubovi počnu pariti u otprilike isto vrijeme. Tippleri su vrlo plodni pa se nećete žaliti na količinu kvalitetnih mladih golubova.

Prema riječima Mirka Iličića, dugogodišnjeg uzgajivača sportskih golubova i predsjednika natjecteljske komisije Croatia tiplerske udruge, kako navodi Glas Slavonije, "Uzgoj, liječenje i selekcija bitan su faktor do uspjeha, stoga je cilj educirati i druge golubare kako bi privukli mlade članove da se bave ovim lijepim, humanim hobijem."

Foto: flugtippler.ch


Tagovi

Tippler Letač Uzgoj Golubovi Hobi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić