Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dresura pasa
  • 18.04.2019. 12:00

Dominacija psa: Tko je kriv pas ili vlasnik?

Prva i najstarija teorija o dominaciji je ona o vođi čopora odnosno iskonskoj sklonosti pasa da žive u čoporima gdje vlada jedan jedini vođa.

Foto: Pixabay/juanwa
  • 2.499
  • 114
  • 0

Nerijetko se među vlasnicima pasa čuju rečenice "Moj pas je dominantan", "Moj pas se tuče s drugim psima jer želi pokazati da je glavni."

Sve ove rečenice ukazuju na navodnu dominantnost pasa koju su zapravo nametnuli njihovi vlasnici. Zato mnogi smatraju da je dominacija kod psa ključna stvar pri dresuri.

Sve ovo pokazuje kako vlasnici zapravo i ne znaju je li njihov pas dominantan, a zato kroz ovaj tekst rješavamo sve dileme. 

Sukobi unutar čopora vrlo su rijetki

Prva i najstarija teorija o dominaciji je ona o vođi čopora odnosno iskonskoj sklonosti pasa da žive u čoporima gdje vlada jedan jedini neosporni vođa. On se obično naziva alfa mužjak koji navodno do svog položaja dolazi agresivnošću i nasiljem. Znači, zahvaljujući svom nasilnom i dominantnom ponašanju na tom tronu ostaje dok se ne pojavi mlađi i nasilniji nasljednik. 

A je li baš tako? Srećom po mnoge vlasnike i ljubitelje pasa, ova teorija nije točna. Doduše, vukovi, koji su zapravo preci pasa zaista žive u čoporima koje uvijek predvodi alfa par ženka i mužjak. Ali, ostatak čopora ne čine nasilno podređeni podanici već je riječ o njihovom potomstvu. 

Idealne pasmine pasa za početnike

Drugim riječima, vučji čopor nije ništa drugo već neka vrsta obitelji kojom rukovodi roditeljski par. Naravno iz kojeg kasnije pojedini članovi, kad dođe vrijeme, odlaze da bi osnovali svoj čopor.

Osim toga sukobi unutar čopora vrlo su rijetki, jer svaka životinja zna svoju ulogu i spremno surađuje. Ipak, koškanja, režanje i tuča između dvije jedinke se događaju, ali koliko god to djelovalo strašno, ne radi se o ozbiljnim sukobima već je riječ o obiteljskim razmiricama. Trebalo bi napomenuti kako pas, premda s vukom dijeli skoro istu genetsku strukturu, nije vuk te je pripitomljavanjem postao sasvim drugačija vrsta koja nema karakteristike vuka. 

Pas neće biti dresiran ako nema autoriteta

U svojoj knjizi "Pseća vrsta" John Bradshaw iznosi činjenice kako psi uopće nisu životinje čopora u klasičnom smislu te riječi. Doduše, lutalice žive u grupama i čoporu, ali u okviru njih ne postoji klasična piramidalna hijerarhija.

Što sve to znači za vašeg psa koji se izvalio na kauču ili travi u dvorištu i drijema dok vi čitate ovaj tekst? Mnoga iskustva stručnjaka potvrđuju da pas neće biti dresiranako nema autoriteta. Ono što je bitno je da autoritet i vodstvo ne podrazumijevaju silu, grubost, pa čak ni nužno podređivanje u svim aspektima zajedničkog života. To konkretno znači da vlasnik mora biti autoritet svom psu, ali i roditelj koji uvažava njegove potrebe, jer htjeli vi to priznato ili ne vlasnik snosi isključivu odgovornost za ponašanje svog ljubimca.

10 najpametnijih pasmina pasa

Zato vlasnici pasa - svoju dominaciju nad psom nikada ne dokazujte nasiljem, bezosjećajnošću, iskaljivanjem bijesa, bahatošću i bezobzirnim ponašanjem. Dominacija nad psom se uspostavlja prije svega najosnovnijim dresiranjem psa. Pravilnom dresurom psa zapravo stvarate ljubimca i čuvara koji je pod kontrolom, ali i isto tako uživa u sigurnosti gdje su uspostavljena jasna pravila. 

Zato bi osnovnim naredbama trebali učiti psa od njegovog trećeg mjeseca. Te naredbe su - "Ne!", "Sjedi", "Čekaj", "Dođi". Ne bi trebali biti nestrpljivi i oštri, i kažnjavati psa za svaki sitnicu odnosno ako on odmah ne usvoji neku naredbu, jer svaki pas ima različite sposobnosti učenja. Kada vas posluša, uvijek ga nagradite pohvalom, češkanjem ili igrom, a rjeđe mu dajte hranu.

Agresiju kod pasa, kao i kod ljudi, mogu potaknuti različiti motivi

Kada je riječ o psećoj dominaciji često se radi o zamjeni teza. Iz nekog nejasnog razloga ponekad se svako pseće pokazivanje agresije povezuje sa njegovom navodnom željom da dominira nad nekim. Agresiju kod pasa, kao i kod ljudi, mogu da podstaknu različiti motivi, a najčešće je to strah i posesivnost. 

Posesivnost najčešće kazuje da se pas bori oko resursa, pa se nerijetko događa da ne dozvoljava vlasniku da mu se približi dok jede, ali čim završi sa obrokom veselo dotrči na maženje. Ovdje naime, nije reč o dominaciji psa nad vlasnikom, već se radi o banalnoj činjenici da naš četveronožac jednostavno ne shvaća da hrana za pse nama ne znači koliko i njemu.  Ukoliko u tom trenutku možda pokušamo da mu oduzmemo posudu kako bi mu dokazali ko je "glavni", pas će još više strepjeti da će ostati - gladan, te iz tog straha može da vas ugrize.

Što jedu ovčarski psi

Naravno, postoje slučajevi karakterno, a i tjelesno snažnih pasa koji pokušavaju da nametnu vlasniku i okolini svoju volju ali i tu zapravo ne bi bilo ispravno govoriti o dominiranju nad ljudima, jer istini za volju, pas zna da zavisi od čovjeka. Ono što ne treba zaboraviti jeste i činjenica da i psi koji su mali rastom imaju jake vilice i oštre zube, pa posjedovanje patuljastog psa nije opravdanje da ga pustite da radi po svome.

Između istospolnih jedinki nastaje određena hijerarhija

Vlasnik psu pruža smještaj, hranu, vodi ga kod veterinara i zadovoljava emocionalne potrebe. Ukoliko i dođe do nesporazuma između vas i vašeg psa bilo kojim povodom i pod bilo kojim okolnostima, za takvo ponašanje su odgovorni isključivo ljudi. Komunikacija među psima takođe je složena, a i njihovi međusobni odnosi nisu uvijek sasvim jednaki. Iskustvo govori kako u grupama ili između istospolnih jedinki nastaje određena hijerarhija, ali ni ona nije sasvim stalna i nepromjenljiva.

Bilo kako bilo, dominacija i dominiranje, srećom, nisu presudne pseće funkcije. Pas kroz milenije nije proveo sklonost ka dominaciji već prvo saradnji pa i onu sa ljudima.


Tagovi

Pas Vlasnici pasa Dominacija Dresura pasa Hranidba pasa Čopor pasa Vukovi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj radnji nastaje jedan proizvod utemeljen još 1569. godine i svojevrsni je brend zapada BiH, a kupuju ga i u Srbiji ;) Uskoro priča iz Varcar Vakufa, danas se ne zove tako :D