Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od čvaraka
  • 15.01.2022. 12:00

Da se ne baci: Što se može napraviti od čvaraka?

Vrijedne domaćice znaju kako oplemeniti čvarke koji su ili postali presuhi ili ožilavili, tako što će od njih napraviti neko od tradicionalnih jela. Ili osmisliti moderne varijante

Foto: Tea Januš
  • 2.687
  • 101
  • 2

Čvarci su najbolji dok su friški, reći će ljubitelji ove prerađevine od svinjskog masnog tkiva. Njih se najbrže izgustira, i u ovo doba godine više nisu nikome zanimljivi. Mnogi će reći da njima hrane pse i mačke, iako su istovremeno u trgovinama i na tržnicama skupi k'o "suho zlato". 

No, vrijedne domaćice znaju kako oplemeniti one koji su ili postali presuhi ili ožilavili, tako što će od njih napraviti neko od tradicionalnih jela. Sigurno najpoznatije su pogačice s čvarcima, zvane čvarkuše koje dobro dođu kao doručak ili međuobrok ili tek onako, usput. Prave se od dizanog tijesta koje se premazuje s čvarcima mljevenim na mašinu za meso ili u blenderu, s dodatkom masti, margarina ili maslaca. 

Čvarkuše se moraju listati 

Tijesto se premazuje s polovicom nadjeva, preklapa, ostavlja da se diže, nakon čega se ponovo razvalja, maže s drugom polovicom, ponovo preklapa, diže i valja, a sve kako bi se dobila vrlo meka, lisnata konzistencija. 

Baranjski čvarci su hrskavi, ali ne suhi. Sočni, ali ne masni - kako ih napraviti?

U jelo vrlo zanimljivog naziva, prosta povalnica, uz jaja se stavljaju i čvarci. Za one koji ne mogu zamisliti o čemu je riječ, radi se o piti, savijači, da ne kažemo - bureku. Priprema se od vučenog tijesta (poslužit će i gotove kore iz trgovine), a nadjeva smjesom od prethodno poprženih čvaraka, laganom kajganom od jaja i naravno začinima. Ovo tradicionalno, nekada težačko jelo koje porijeklo vuče iz Slovenije davalo je snagu u obavljanju seoskih poslova. 

Još jedan zasitan, zimski obrok je i kiseli kupus s čvarcima kojega možete poslužiti uz, recimo, proju ili kruh s čvarcima. 

Sigurno ih imate još u nekoj vajngli (Foto: Martina Popić)

Ne smijemo zaboraviti niti paštetu od čvaraka koja u mesnicama zna koštati i do 80 kn za kilogram. Zašto ju ne biste sami napravili i to po vlastitom receptu i ukusu. Potrebno ih je samo izmiksati u blenderu, uz dodatak soli, bibera, senfa ili pak majoneze. Mogu se dodati i kuhana jaja, kiseli krastavci i sl. Nakon ovakve paštete za doručak, i uz najteži posao lako ćete izdržati do ručka. 

Internet je pun recepata s čvarcima koji vam se sigurno potežu po špajzi i frižideru. Ako vam se ovo što smo vam nabrojali čini dosadnim, uvijek možete napraviti kroasane, rolnice, muffine ili pak štapiće. A možete osmisliti i svoj recept. 

Kako ih vi koristite? Pišite nam u komentarima ispod teksta. 


Tagovi

Jela od čvaraka Čvarci Pogačice s čvarcima Prosta povalnica Pašteta Recikliranje hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]