Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hotel za kukce
  • 27.04.2024. 07:30

Čemu služi hotel za kukce - kako i od čega ga napraviti?

Privlačenje korisnih kukaca u vrt rezultirat će boljim prinosima i općenito zdravijim biljkama u vrtu

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.009
  • 109
  • 0

Hotel za kukce postavljen u vrtu i voćnjaku vrlo je koristan jer privlači pčele, bubamare, paukove i druge. Na taj ih način zadržavate na prostoru gdje je potrebno oprašivanje biljaka te kontrola populacije štetnih insekata. 

To može rezultirati boljim prinosom i općenito zdravijim biljkama u vrtu. Stvaranjem ovakvog skloništa i mjesta za gnijezda, može se povećati biološka raznolikost, što je ključno za održavanje ekosustava i prirodne ravnoteže.

Koje materijale koristiti?

Njegova je izrada vrlo jednostavna. Možete koristiti već drvene okvire, palete ili police u koje ćete postaviti različite materijale - grančice između kojih će se sakriti, šuplje stabljike šaša, bambusove štapiće, deblje grane ili cjepanice u kojima ste izbušili rupe, cigle ili blokove sa šupljinama, kamenje, lišće, šušku od kukuruza, slamu, mahovinu, čepove od pluta, šišarke, suho cvijeće, posude od terakote, koru drveta i slične prirodne materijale. 

Gledajte da su što raznolikiji, kao i veličina šupljina, kako biste privukli različite vrste kukaca. 

Za pričvršćivanje možete koristiti ljepilo ili žicu, ili pak, kada ste sve postavili, možete dodatno pričvrstiti pletenu žicu s manjim otvorima. 

Gdje ga smjestiti? 

Najbolje je postaviti ga na sunčano mjesto u vrtu, ali da nije na direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana, tako da bude zaštićen od vjetra. Idealno je smjestiti ga u blizini biljaka koje privlače kukce, poput cvijeća, povrća ili voćaka.  

U njegovoj blizini možete staviti i malu posudicu za vodu iz koje strši kamenje, tako da se kukci pijući ne utope. 

Redovito ga provjeravajte te uklonite materijale koji su istrunuli, pljesnivi, razmočeni, pokidani te ga zamijenite novim. 

I promatrajte tko će ga sve nastaniti. 


Tagovi

Hotel za kukce Privlačenje oprašivača Oprašivanje biljaka Materijali za hotel Kako napraviti Biološka raznolikost Privlačenje kukaca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]