Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 10.12.2017. 13:30

Briga o psu tijekom zime

Ako iz bilo kojeg razloga ne možete svog psa držati u kući, neku nus-prostoriju ili garažu odnosno prostor koji ima grijanje, trebalo bi mu nabaviti ili napraviti kućicu. Ukoliko je pravite sami, nemojte je nikako praviti od kartona ili nekih improviziranih sanduka ili cerada.

Foto: StockSnap, michaelamartina /Pixabay
  • 11.737
  • 368
  • 0

Većina ljudi drži svoje pse u dvorištu, a posebno ukoliko žive u seoskoj sredini. Bez obzira na to da li imate rasnog, ovčarskog ili psa križanca, trebali bi znati da psima tijekom zimskih mjeseci treba više njege i pažnje nego tijekom ostalih dana.

Obratite pažnju na dlaku vašeg psa!

Doduše, rase koje imaju poddlaku, poput malamuta, samojeda ili sibirskog haskija, lakše podnose zimsko razdoblje, snijeg i led, ali i njima treba njega. Ono što je najbitnije je da pas nikad ne bude mokar, kako bi poddlaka mogla sačuvati toplinu tijela. Rasama pasa koji imaju kraću dlaku potrebno je mnogo više pažnje, a ako imate mladog ili jako starog psa, trebali bi znati da su oni poprilično osjetljivi na hladnoću.

Evo što bi trebali znati kako bi vaš ljubimac uživao u zimskom razdoblju.

Kućice za pse moraju biti izolirane

Ako iz bilo kojeg razloga ne možete svog psa držati u kući, neku nus-prostoriju ili garažu, odnosno prostor koji ima grijanje, trebali bi mu nabaviti ili napraviti kućicu. Ukoliko sami pravite kućicu, nemojte je nikako praviti od kartona ili nekih improviziranih sanduka ili cerada. Ukoliko zaista želite zaštititi psa, kućica bi trebala biti od drveta ili specijalne plastike za tu namjenu, s dobrom izolacijom.

Osim što treba biti toplo, u kućici vašeg psa morate napraviti i ventilaciju, ali u njoj ne smije biti propuha. Kada napravite kućicu, stavite je u zavjetrinu i vodite računa da ona ne bude na udaru snijega ili kiše. Ovo ćete najbolje postići ukoliko na ulaz u kućicu postavite mala vrata ili trakaste zavjese od jačeg najlona.

Za unutrašnjost možete iskoristiti pokrivače, sijeno ili slamu, ali je važno ili da redovno mijenjate ili da provjetravate i perete prostirku, posebno ako je ona mokra. Ukoliko je takva, vašem psu će biti hladno, jer ona tada ne pruža toplinsku izoloaciju.

Osigurajte psu kućicu od drveta, ali i odvojite vrijeme za igru s njim

Voda i hrana tijekom zime

Kao i ljeti, tako je i zimi važno da psu mijenjate i po nekoliko puta na dan vodu, posebno ako je vani minus, kako biste izbjegli zamrzavanje vode. Ako nema uvijek svježe vode, vaš pas bi mogao dehidrirati.

Tijekom zime, hranidba psa treba biti jača, jer se tada troši više kalorija. Ukoliko ne znate koju hranu da mu date, najbolje bi bilo da se posavjetujete s veterinarom, kako bi došli do najbolje formule u hranidbi. Zimi izbjegavajte metalne posude, jer se one mogu psu zalijepiti za jezik. Koristite one plastične.

Higijena psa tijekom zime

Ukoliko imate psa s visećim ušima ili dužom dlakom, redovno ga četkajte i brišite, kako ne bi došlo do promrzlina. Također, vodite računa da šape budu uvijek suhe, jer su one najosjetljivije i ako je vani hladno, a šape mokre, može doći do promrzlina. Čistite snijeg i led i oko kućice, ali i kada je suho, jer se i u ovom razdoblju mogu pojaviti krpelji i buhe.

Fizička aktivnost psa tijekom zime

Na žalost, većina pasa koji obitavaju u dvorištu vezani su na lancu, pa im je i kretanje ograničeno. Ovo se nikako ne preporučuje. Idealno bi bilo da vam je dvorište ograđeno, kako bi se pas mogao slobodno kretati po njemu. Kada krene niska temeratura, psu koji provodi vrijeme u dvorištu treba posvetiti vremena. Što znači da psa trebate izvoditi dva do tri puta dnevno u šetnju. Tada ga pustite da trči i da se igra po snijegu. Na ovaj način neće mu biti dosadno i uživat će u zimskoj idili.

Uz ove savjete osigurat ćete psu da bezbrižno prebrodi hladne dane koji su pred nama i da ostane zdrav i veseo.

Foto: StockSnap, michaelamartina /Pixabay; rihai/Pixabay


Tagovi

Psi Zima Kućica Dlaka Grijanje Njega Higijena Temperatura


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]