Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Poljoprivreda
 • 07.10.2008.

Bodovanje u preponskom jahanju

konjički sport

 • 1.548
 • 66
 • 0

Bodovanje utakmica u preponskom sportu je složeno i podjeljeno na više različitih načina, pa je ljudima koji površno prate sport često teško pratiti i razumjeti natjecanje. Stoga ću Vam na dalje pokušati pojasniti i približiti različite tipove utakmica i načine njihovog bodovanja.

Osnova podjela bodovanja utakmica je na pozitivne ili kaznene bodove te na utakmice u kojima se svaka greška u parkuru pretvara u vrijeme. Princip je da je bolji onaj natjecateljski par (jahač i konj) koji skupi manje kaznenih bodova u najbržem vremenu ili više pozitivnih bodova u najbržem vremenu.

Najčešće se održavaju utakmice koje se boduju po tablici A. To su utakmice gdje se greške u parkuru (parkur je teren u kojem se nalaze prepone i na kojem se odvija natjecanje) kažnjavaju kaznenim bodovima, a ovisno o tipu utakmice mogu biti brzinske ili na baraž. Kod brzinskih utakmica pobjednik je onaj natjecateljski par koji bez kaznenih bodova ili sa najmanje kaznenih bodova savlada parkur u najbržem vremenu.

Kod utakmica na baraž svi natjecateljski parovi koji u zadanom vremenu savladaju parkur bez kaznenih bodova idu u dodatno natjecanje tj. baraž, a pobjednik je onaj natjecateljski par koji bez kaznenih bodova ili sa najmanje kaznenih bodova savlada baraž u najbržem vremenu.

Zadano vrijeme za savladavanje parkura je kvocijent dužine parkura u metrima i zadanog tempa. Npr. za parkur dužine 700 m i tempom od 350 m/min zadano je vrijeme 120 sec tj 2 minute.

Kada se utakmica boduje na kaznene bodove postoji stari i novi način bodovanja.

Stari način bodovanja svaku grešku u parkuru kažnjava na slijedeći nači:

 • rušenje prepone - 4 kaznena boda
 • prva neposlušnost - 3 kaznena boda
 • druga neposlušnost - 6 kaznenih bodova
 • treća neposlušnost - isključenje iz utakmice
 • pad s konja - isključenje iz utakmice
 • prekoračenje zadanog vremena 1 (0,25) kaznenih bodova za svaku započetu sekundu preko zadanog vremena

FEI (međunarodna konjička federacija) je u nastojanju da pojednostavni i široj publici približi preponski sport odredila novi način bodovanja:

 • rušenje prepone - 4 kaznena boda
 • prva neposlušnost - 4 kaznena boda
 • druga neposlušnost - isključenje iz utakmice
 • pad s konja - isključenje iz utakmice
 • prekoračenje zadanog vremena - 1 kazneni bod za svaku započetu sekundu preko zadanog vremena.

Novi način bodovanja se za sada koristi na velikim natjecanjima, a lokalna nacionalna natjecanja ovisno o odluci nacionalne konjičke federacije mogu se bodovati po novom ili starom načinu. U Hrvatskoj se od 2002 godine primjenjuje novi način bodovanja.

Utakmice na pozitivne bodove su specijalne utakmice, a mogu biti vrlo različite. Osnovni je princip da je pobjednik onaj tko je skupio najviše pozitivnih bodova u najbržem vremenu.

Treća je vrsta utakmica ona koja se boduje po tablici C. To je utakmica u kojoj se svaka greška pretvara u vrijeme (najčešće 5 sekundi) koje se potom dodaje vremenu u kojem je natjecateljski par savladao parkur. Pobjednik je onaj natjecateljski par koji na kraju ima najkraće vrijeme, bez obzira na greške u parkuru.

Postoje i ekipna natjecanja od kojih je svakako najpoznatije natjecanje za Samsung pehar nacija. To je natjecanje reprezentacija gdje svaku nacionalnu reprezentaciju predstavljaju po 4 jahača. Odvija se u dvije manše (dva parkura), a u drugu manšu ide šest najuspješnijih iz prve manše. Kazneni bodovi po reprezentaciji su zbroj kaznenih bodova tri najuspješnija jahača, što znači da se najlošiji rezultat ne računa. Pobjednik je ona ekipa koja u obadvije manše skupi najmanje kaznenih bodova.

Ovaj kratki pregled je samo prikaz bodovanja najčešćih utakmica na preponkim konjičkim natjecanjima. Nadam se da sam Vam u kratko približio dosta komplicirani način bodovanja u preponskom konjičkom sportu. Za eventualne nejasnoće ili pojašnjenja o ovoj ili bilo kojoj drugoj temi o konjima i konjičkom sportu, kao i do sada pišite nam, ja ću se potruditi odgovoriti.

Željko Gagro

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Program konferencije #AgroRocks okupit će brojne poduzetnike, poljoprivrednike i predstavnike vlasti. Sve ćete moći pratiti u petak, 14.10. putem YouTube kanala Agrokluba #DigitalnaPoljoprivreda #NoveTehnologije