• Poljoprivreda
  • 07.10.2008.

Biljke u akvariju

  • 2.115
  • 101
  • 0

Kada se nabavljaju biljke za vaš akvarij, treba obratiti pozornost na više faktora. Informirajte se odgovaraju li uvjeti u vašem akvariju biljci koju želite nabaviti, odnosno morate znati koje će biljke dobro uspijevati.

Treba provjeriti koje biljke uspijevaju u kojoj vodi. Nije svejedno je li voda u akvariju kiselog, neutralnog ili baznog karaktera. Jednu od najvećih baza podataka možete naći na adresi www.tropica.com.

Najgore je ako se kupe biljke pa se tek tada ustvrdi da su im potrebni posebni uvjeti i njega, i to ona koju je teško pružiti. Biljke i ribe imaju posve različite zahtjeve. Ribe zahtijevaju čistu vodu, s mnogo kisika, bez prisutnosti nitrita i nitrata. Biljkama više odgovara voda puna hranjivih tvari (prljavija), s dosta ugljičnog dioksida, nitrata i mikroelemenata. Lakše je u akvariju imati lijepe ribice negoli lijepe biljke. Uvijek kupujte prvo brzorastuć e biljke, (valisneriju, vodeni hrast, higrofiliju...) te kada uspijete s njima, polako treba prijeći na finije vrste.

Kupite zdrave biljke tamnozelene boje listova, na kojima nema znakova truljenja. Najbolje je ako možete biljku uzeti direktno iz podloge ili zajedno s podlogom na kojoj je rasla. Biljke koje su rasle vani imaju jako lijep izgled sve dok ih ne stavimo u akvarij, kada zbog drastične promjene okruženja i uvjeta, posebice svjetlosnih, počinju venuti i žutjeti.

Biljke koje su dobro uspijevale u nekom akvariju najvjerojatnije će dobro uspjeti i u drugom. No, valja provjeriti da u akvariju odakle nabavljamo biljke nema riba koje su bolesne, jer tako može lako doći do prenošenja bolesti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hoće biti sta od ove moje salate? 😆