Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjski golub
  • 30.12.2013. 07:50

Baranjski golub priznat kao autohtona pasmina

Baranjski golub službeno je priznat kao autohtona ptičja vrsta

Foto: baranja.hr
  • 502
  • 25
  • 0

Na nedavno održanoj Državnoj izložbi u Bjelovaru, stručne službe Saveza udruga uzgajatelja malih životinja Hrvatske službeno su priznale baranjskog goluba kao autohtonu baranjsku ptičju vrstu. Od milja zvani baćo tako je postao prva priznata baranjska autohtona pasmina malih životinja.

Udruzi uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha predstoji daljnji rad na učvršćenju vrste i ispravcima svih nedostataka, a već se i intenzivno radi na tome da 2015. godine baranjskog goluba predstave i na europskoj izložbi u francuskom gradu Metzu kako bi bio uvršten u katalog svjetskih rasa.

Priča o Baći započela je kada su baranjski uzgajatelji saznali za figuricu baranjskog goluba, iskopanu uz Dunav, koja potječe iz 10. stoljeća prije Krista. Tada se rodila ideja o rekonstrukciji te stare vrste. Baćo je priznat upravo na 40. godišnjicu osnivanja Udruge uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha, i genetska je mješavina tri pasmine, među kojima je i najzastupljeniji golub baranjskih volijera, king.

Foto: baranja.hr


Tagovi

Rekonstrukcija vrste Autohtona pasmina Baćo Udruga uzgajatelja malih životinja Državna izložba